"Съдът правораздава в рамките на закона и не може да се поддава на внушения и натиск, от която и да е от страните в наказателния процес." Това се казва в позиция на Бургаския окръжен съд, който защитава колегата си съдия наложил мярка за неотклонение домашен арест на шофьора, предизвикал по непредпазливост смъртта на мъж и жена на пътя Бургас - Созопол.

След постановяването на мярката близки на починалите при катастрофата протестираха, както и изказаха съмнения в обективността на съдията, а бащата на загиналия в катастрофата в интервю обвини магистрата и в подкупност. 

В позицията си магистратите заявяват, че без независимо правосъдие няма демокрация, няма държавност и права", се казва в позицията на Бургаския окръжен съд.

Магистратите изказват съболезнования към близките на починалите. Те разбират болката им, но не смятат, че това им дава право да отправят клеветнически твърдения относно съдията, определил мярката за неотклонение на обвиняемото лице.

"Става дума за окръжен съдия с голям професионален опит, заместник - председател на съда, който отговорно, съвестно и безпристрастно осъществява своята правораздавателна дейност, ползва се с авторитет в юридическата общност на града. Недопустимо е да се правят такива квалификации и внушения, непочиващи на никакви конкретни факти. Съдът не може и не следва да се поддава на обществен натиск, а следва да разглежда делата съобразно закона и събраните доказателства", пише Темелкова.

Предстои делото да бъде гледано по същество, прокуратурата да докаже вината на обвиняемия. Мярката за неотклонение не е присъда по делото, тя цели да обезпечи участието на обвиняемия в наказателния процес, поясняват от съда.

От съда се мотивират и с това, че опасността от укриване на обвиняемия може да бъде предотвратена със забрана да напуска страната. Като е съобразил целите на мерките за неотклонение, съдията е намерил, че в случая адекватна мярка за неотклонение се явява домашният арест. Тази мярка ще гарантира в достатъчна степен участието на обвиняемия в наказателното производство, като съответно ще изиграе своето възпиращо и възпитателно въздействие, пише председателя на съда.

Същевременно домашният арест е от естество да предотврати опасността от извършване на престъпление, защото ще ограничи свободата на придвижване на обвиняемия извън жилището му, мотивират се от съда.

Припомняме, на 2 март Бургаският окръжен съд остави под домашен арест обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа. Мъжът е шофьор на автобус, причинил смъртта на двама души при катастрофа на пътя Бургас - Созопол.