Обвиняемата бивша съдийка Румяна Ченалова е извършила умишлено престъпление по служба и действията й не са плод на грешка или недоглеждане. Такава е позицията на държавното обвинение, която беше заявена на брифинг от Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор.

Тя обясни, че повод за предаването на съд на бившата съдийка Румяна Ченалова е престъпление по служба и документно престъпление.

"Това е съдия с достатъчно опит, отлично познава закона, борави спокойно с процедурите, които са разписани в ГПК и другите законови актове", изтъкна Арнаудова.

Тя подчерта, че липсват доказателства обаче за това, че бившата съдийка се е опитала да се облагодетелства от решението, взето по делото на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци".

Прокуратурата предаде на съда Румяна Ченалова

Прокуратурата предаде на съда Румяна Ченалова

Бившата съдийка ще бъде съдена за престъпление по служба

"Ако бяха събрани доказателства, че действията й са били породени от желание да се облагодетелства, нямаше да бъдат повдигнати обвинения за престъпление по служба, а за друго престъпление, но такива доказателства няма", коментира Арнаудова.

Срещу Ченалова тече още едно разследване. То е по повод сигналите по случая "Белведере" и произнасянето й по мярката за неотклонение на убиеца от "Соло". След като осъдиха Илиян Тодоров на доживотен затвор, Ченалова се произнесе по мярката му за неотклонение и го пусна под гаранция. След това Тодоров избяга и се скри.

По случая Ченалова няма обвинение за подкуп, който евентуално да е взела от осъдения,з а да го пусне.

Стана ясно още, че прокуратурата няма да се самосезира по повод твърденията на бившата сидийка, че министър Лиляна Павлова искала от нея да прекрати дело срещу Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Говорителят на главния прокурор се е запознала с твърдението на Ченалова. В публикуваните изявления обаче прокуратурата не вижда данни за престъпление от общ характер и затова няма да се самосезира.

Арнаудова допълни, че е прочела и позицията на Павлова по случая и разбрала, че регионалният министър признава да е имало такава среща, но не е била инициирана от нея.

"Две жени твърдят, че са се срещнали и са разговаряли във връзка с едно дело. Ние нямаме основание да проверяваме което и да е от техните твърдения. Нито едната, нито другата твърди, че е извършено престъпление", заключи говорителят на обвинител номер 1.

Освен това Арнаудова поясни, че в момента, когато е бил проведен този разговор, Павлова не е имала качеството на министър. Не е ясно кой е инициаторът на тази среща и как е приключила, посочи говорителят на главния прокурор.