Увеличение на сигналите за жестокост към животни в края на 2018 г. отчитат от "Четири лапи". От българския офис на международната организация за защита на животните "Четири лапи" уточняват, че в повечето случаи агресията е насочена към домашни и бездомни кучета и котки. Най-често те стават жертва на стрелба с огнестрелно оръжие или на отравяне.

"Макар краят на годината да е свързан с най-светлия християнски празник - Рождество Христово, това е и периодът, в който традиционно отчитаме увеличаване на сигналите за жестокост над животни", заяви д-р Марина Иванова, директор на "Четири лапи" за България.

Мъж застреля три породисти кучета с ловна пушка

Мъж застреля три породисти кучета с ловна пушка

Животните били открити край селско гробище

Според нея причините са от прекомерната употреба на алкохол и повече свободно време. Нерядко при употреба на огнестрелно оръжие извършителите разчитат да останат незабелязани заради постоянните гърмежи от фойерверки и пиратки, смята тя.

Тя дава пример с кучето Мими, което на 23 декември е било простреляно от упор в главата от неизвестен извършител в Северния парк в София.

Подобен случай на простреляно в главата от ловджии куче в столичния квартал Бухово в навечерието на Нова година предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи.

Дадоха на съд 56-годишен, прострелял куче в Стара Загора

Дадоха на съд 56-годишен, прострелял куче в Стара Загора

Прострелял го 4 пъти с въздушна пушка

Продължават и отравянията на домашни и бездомни животни в паркове и градинки в Пазарджик. През последната седмица има нови две отровени кучета. От края на ноември миналата година общият брой на пострадали четириноги надхвирля 15. Към момента извършителят все още не е открит.

Бум на отровени кучета в Пазарджик
Обновена

Бум на отровени кучета в Пазарджик

Отровата е разпръсната в паркове и детски площадки

Край Крумовград ловци, природозащитници и полиция издирват отровител, заложил примамки срещу диви животни. От действията му са загинали както диви хищници, така и ловджийски кучета.

"Жертви на насилие са не само бездомни, но и домашни животни. Вчера получихме сигнал от Лесидрен за простреляно и влачено с автомобил пастирско куче, чийто труп е бил открит от собственика на 3 километра от мястото на стрелбата", разкрива д-р Иванова.

Тя признава, че в повечето случаи от полицията реагират адекватно и изпращат на място група за оглед.

От "Четири лапи" съветват при всеки случай на насилие над животно да бъде подаван сигнал за извършено престъпление на спешния тел. 112. Ако диспечерите откажат съдействие, редно е да се информира и дежурен районен прокурор.

От организацията също призовават да бъде въведен по-стриктен контрол за притежаването на ловно оръжие и отровни вещества, тъй като от една страна с тях най-често се извършват престъпления спрямо животни и разкриването им е най-трудно, а от друга - неправилната им употреба представлява опасност и за хората.