Четирима са кандидатите за шеф на Висшия адвокатски съвет. Изборът ще бъде решен от 342 адвокати от цялата страна в последната събота и неделя на февруари, които ще се съберат в Софийския университет, пише "Правен свят".

342 са делегатите от всички колегии, избрани да участват в Общото събрание на адвокатурата. Принципа, по който са избирани, е че един представлява 40 свои колеги.

Сегашният председател на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова е кандидат за втори мандат. Списъкът на адвокатите, които са я предложили е дълъг и в него влизат представители на гилдията не само от столицата, но и от различни колегии в страната.

Зад това Негенцова да продължи на председателства ВАдС още 4 години са застанали адвокати от Варна, Стара Загора, Ямбол, Велико Търново, Сливен, Пазарджик, Враца и Хасково. Както и адвокатите от София Валя Гигова, Валентин Бенатов, Цветана Чуклева, Ценимир Братоев и Петър Петров.

За основен опонент на Негенцова е сочен столичният адвокат Борислав Вълчев, който е от учредителите на Инициативния комитет за реформа в адвокатурата (ИКАР), информира правното издание. Кандидатурата му официално е издигната от 13 души от софийската колегия. Сред тях са Любомир Владикин, Велислав Величков, Петромир Кънчев и доскорошният депутат от Реформаторския блок Петър Славов.

Адвокати учредиха комитет за реформа ИКАР

Адвокати учредиха комитет за реформа ИКАР

Без адвокатска реформа няма пълноценна съдебна реформа...

В надпреварата влиза и председателят на Адвокатския съвет в Благоевград Иван Чолаков. Интересен факт е, че той е предложен за шеф на ВАдС не от свои колеги в Благоевград или от Сандански, където е кантората му, а от председателя на колегията в Пловдив Стефан Левашки.

 

Кандидат за председател на ВАдС е и адвокатът от Разград Емил Рангелов. Той е издигнат за поста от двама негови колеги от града - Петко Николаев и Александър Маринов.

Кой от четиримата ще спечели доверието на колегите си, ще стане ясно на 25 и 26 февруари. Ако на Общото събрание присъстват всичките 342 делегати, за да бъде избран, бъдещият председател трябва да получи 172 гласа.

Ако никой не получи достатъчно подкрепа при първия вот, след седмица се провежда допълнително гласуване, когато за избран се счита кандидатът, получил най-много гласове. Малко по-малко от половината гласове в събранието са на адвокатите от София - столичната колегия излъчи 147 делегати.

Не по-малко важна е битката за това кои 15 души да влязат във Висшия адвокатски съвет. Освен тях, Общото събрание трябва да избере и 10 резервни членове. Те заместват редовните членове, ако някой от тях напусне или отсъства за повече от 3 месеца.

Въпреки че официално не са издигнали свой представител за председател на съвета, от "Адвокати за промяна" имат кандидати за членове на ВАдС. Сред тях са Владислав Янев, Мариела Стайкова и Атанас Железчев.

Сред общо 44 кандидати за членове на съвета има много известни представители на професията.

Проф. д-р Георги Димитров от "Димитров, Петров и ко" е предложен за член на съвета от избрания за председател на Софийската адвокатска колегия Ивайло Данов и от съдружника си Богдан Петров.

Адвокат Валя Гигова е номинирана за член на ВАдС от проф. Ангел Калайджиев, Маргарита Калайджидева, доц. Траян Конов, Евгения Дашина и Ели Христова.

Кандидати за съвета са и известните наказателни адвокати Людмил Рангелов и Емил Велинов.

Бившият депутат от НДСВ Владимир Дончев, който сега е вписан в Пловдивската адвокатска колегия и Йосиф Герон, също са предложени за членове на ВАдС. Герон е издигнат от Борислав Вълчев. А кандидатурата на Вълчев за член на съвета е внесена от Герон.
Владимир Дончев, който също е част от листата на Вълчев пък е предложен от Стефан Левашки, който както вече стана ясно официално издига за председател на ВАдС колегата си от Благоевград Иван Чолаков.