11 обекта за търговия, производство и складиране на алкохол и алкохолни продукти са проверени през първата половина на месец юни.

Проверките са извършени от митническите мобилни групи и служители на териториалните митнически учреждения Кулата, Кюстендил и Бургас, съвместно с отдел „Оперативен контрол" на Дирекция „Оперативен митнически и акцизен контрол" към Централно митническо управление.

При проверките са установени над 190 000 литра високоградусов алкохол от различни видове (най-често ракия), над 66 500 литра спирт, 2,4 милиона литра вино и 130 000 литра виноматериал, съхранявани в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове.

При една от проверките митничарите са натъкнали на търговски обект, който предлагал вино и ракия в петлитрови необозначени бутилки.
Оказало се, че задният вход на магазина осигурява бърз достъп до намиращ се наблизо данъчен склад.

Проверяващите намерили над 190 литра наливна ракия в паркиран зад магазина автомобил, а наред с другите нарушения в склада били установени над 180 000 литра ракия, погрешно заведени като суровина.

В района на Бургас мобилните групи проверили малък винопроизводител. Установено е, че в обекта се съхранява високоалкохолна течност в нарушение на акцизното законодателство. Според намерените количества вино производството надхвърля 1000 хектолитра. Това е законовото ограничение, което производителите не бива да надхвърлят, ако желаят да запазят статута си на малки винопроизводители и да се ползват от предвидените облекчения.

При проверка на търговски обект, отново в Бургас, митническите мобилни групи са установили 960 къса цигари без бандерол и с надписи „Duty free" от марките Capital Filter Kings, Super Graud, Goldmans, Slims 100s.

Открити са и туби с общо 95 литра бяла и жълтеникава прозрачна течност с неясен произход и висок алкохолен градус.

Само в един от проверените 11 обекта не са констатирани нарушения. Част от случаите са предадени за допълнителни проверки на Дирекция „Последващ контрол".

Резултатите от проверката показват, че в своята дейност лицензираните складодържатели допускат множество нарушения. Често липсват одобрени уреди за измерване и автоматизирани системи за отчетност. Продукцията, за която вече е платен акциз, се смесва с тази, за която предстои плащане, дневниците за суровините и готовата продукция не се водят достатъчно прецизно, коментират експертите и допълват, че такива констатации водят след себе си сериозни имуществени санкции.

Според Закона за акцизите и данъчните складове глобите варират между 5000 и 10 000 лева, а при повторно нарушение - между 10 000 и 50 000 лева. Предвидено е и отнемане на лиценза на данъчния склад.