Четвърти обвиняем има по досъдебното производство за ваксините, дарение между България и Турция, съобщи БНТ.

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на д-р Юлиана Ценкова - началник "Качествен контрол" на държавната фирма "Бул Био". Тя е обвинена в преправяне на официален документ, с който е заминала една от партидите на 5-те милиона дози БЦЖ ваксини за Турция.

Прокуратурата повдигна по-рано три обвинения на здравния министър в оставка Петър Москов. Две от обвиненията са именно за взаимните дарения на ваксини между България и Турция. Третото е за безстопанственост.

Зам.-министърът на здравеопазването в оставка Адам Персенски бе обвинен за длъжностно престъпление. 

Росен Алексиев от държавната фирма за производство на ваксини "Бул Био" бе обвинен в безстопанственост във връзка с произведените над един милион неетикетирани ампули с ваксини срещу тетанус по поръчка на турската фирма "Тюрк илач".

Досъдебното производство бе образувано след разследване на предаването "Открито с Валя Ахчиева" на БНТ.

Припомняме, че по случая на разпити бяха извикани поетапно премиерът Бойко Борисов и всички министри от кабинета, тъй като решението за бартера с ваксините е взето от Министерския съвет неприсъствено.

Скандалът с ваксините избухна през 2015 година, когато Турция ди дари 100 000 дози от 5-валентната ваксина "Пентаксим" и ваксина срещу хепатит "Б", която обаче се оказа забранена за ползване у нас. Още тогава от Министерството на здравеопазването обясниха, че тя ще остане на склад в случай на засилен бежански натиск.

В замяна на това дарение България пое ангажимент да дари на Турция 5 000 000 дози произведени у нас ваксини срещу туберкулоза.