Със спор завърши заседанието на стария Висш съдебен съвет (ВСС). Членовете на съвета се усъмниха в правото си да вземат решения за освобождаване на онези съдии, следователи и прокурори, които бяха избрани или назначени в новия постоянно действащ съвет.

Позовавайки се на закона, според който с избора на две трети от състава на съвета, той се счита за конституиран, юристи коментираха, че това се е случило още в петък, когато парламентът попълни своята квота. Затова и сега няма нужда от гласуване.

Техни колеги обаче обясниха, че става дума за пропуск в закона и че е морално и логично старият ВСС да освободи от системата членовете на новия.

Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев и правосъдният министър Миглена Тачева попитаха обаче дали е по-редно 18-те съдии, прокурори и следователи сами да гласуват за освобождаването си.

Пред журналисти Миглена Тачева отказа да коментира изказаните съмнения за политически и други ангажименти на някои от членовете на новия ВСС.
Правосъдният министър допълни, че има намерение да постави принципно въпроса за това къде да е мястото на следствието и прокуратурата и кой да предлага и избира членовете на ВСС.

Днес Висшият съдебен съвет се събра за своето последно заседание в стария си състав. Заседанието ще се яви и като първо за новия ВСС.
22 от 25-та членове на ВСС ще заседават всеки ден.

По повод на съмненията за професионалните и моралните качества на някои от новите членове на съвета, избрани от парламентарната квота, главният прокурор Борис Велчев заяви преди заседанието, че имало само един случай, в който новоизбран член на съвета е бил обект на вниманието на съдебните органи.

Става дума за госпожа Наумова. Имало е досъдебно производство преди няколко месеца", поясни Велчев. Той допълни, че познава една част от новоизбраните и според него те са достойни хора. „Другите не познавам. С удоволствие ще се запозная с тях".

Припомняме около зам.шефа на СГС Костадинка Наумова - избрана от парламентарната квота по предложение на НДСВ, е имало скандал, свързан с работата й като съдия по вписванията в Софийски градски съд.