Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да възобнови проверката по скандала "Яневагейт". За това настояват членовете на кадровия орган Соня Найденова и Калин Калпакчиев, съобщава БНР.  

Найденова аргументира искането, като обясни, че оставало усещането за нещо недовършено и зависимости. Съставът на съвета не успял да излезе от случая със записите между бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и уволнената съдийка Румяна Ченалова, както предишен състав е усял да се справи с казуса "Красьо Черния". 

Припомняме, в средата на месец януари Висшият съдебен съвет реши да прекрати проверката по „Яневагейт”, тъй като счете, че записите не могат да представляват достоверна информация за съдържанието на проведените разговори между Румяна Ченалова и Владимира Янева.

Съдържанието на разговора между двете магистратки е проверено и с други способи. При проверката не било установено нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Соня Найденова и Калин Калпакчиев поискаха също Висшият съдебен съвет да излезе с позиция във връзка с обвинения на лидера на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев. Те са насочени към членовете на Съюза на съдиите в България и шефовете на СГС и Върховния касационен съд – Калоян Топалов и Лозан Панов.

Калпакчиев смята, че голословното обругаване на магистрати уронва авторитета на цялата съдебна система.