Синът на Ценко Чоков отрича да е давал пари срещу лихва. Мартин Чоков коментира обвинението за лихварство пред журналисти в сградата на Специализирания наказателен съд.

"Как ще давам пари срещу лихва? Ние толкова пари изкарваме от това земеделие, а те ме обвиняват за някакви 50-100 лв., че съм давал", заяви Чоков.

"500 000 лв.- 600 000 лв. декларираме печалба на година, ще му давам 100 лв. за 20 лв. лихва. Смешно е, няма логика", заяви той.

Спецсъдът не пусна Ценко Чоков на свобода

Спецсъдът не пусна Ценко Чоков на свобода

Има опасност да извърши друго престъпление

Запитан как си обяснява рязката смяна на показанията на някои свидетели, Мартин Чоков обясни: "Защото Веселин Попов-Лунгара го вкараха в затвора, дадоха му 7-годишна присъда за отвличане. Той ги манипулираше тези хора, караше ги насила, биеше ги и затова сега хората се осмелиха, не искат да лъжат и си казаха истината".

Чоков-син си обяснява делото, което тече в спецсъда, с това, че баща му е кмет на Галиче и не позволявал да се правят престъпления.

"Той им пречеше и решиха да го наредят", посочи Мартин Чоков. Той допълни, че баща му бил проверяван 10 години, но нищо не е излязло срещу него.

"За два месеца му направиха организирана престъпна група на показанията на Веселин-Лунгара и 10 други манипулирани свидетели", възмути се Чоков. Той е категоричен, че над баща му нямало чадър.

"Какъв чадър, един селски кмет, 600 човека е това село. Баща ми плаща по 200 000 лв. данъци, човекът си гледа земя", коментира още синът на кмета на Галиче.

Свидетели се отказват от показанията си за терора на Ценко Чоков

Свидетели се отказват от показанията си за терора на Ценко Чоков

Били принудени да дадат грешни показания

"Обществена тайна е, че Веселин Попов-Лунгара се занимава с лихварство в региона от много години", твърди майката на Мартин Чоков - Цветелина Нелова. Тя разказа за случай от преди 10-ина дни, в който, по думите й, участва свидетелят Венцислав Николов.

"Един от основните свидетели срещу нас - Венцислав Николов, влиза през нощта в къщата на възрастен човек, човекът го заварва в мазето. Отишъл да краде дрелки, бормашини. Човекът светва с едно фенерче и казва: аз те познах, ти си Венци. Венци, за да излезе от мазето, блъска човека и той пада и се удря в едно дърво", разказа Нелова. По думите й, полицаите арестували Венцислав Николов за 24 часа и го освободили. Нелова твърди, че Николов е направил самопризнания.

"Венци Николов има безобразно поведение в Галиче, дрогиран е, държи се арогантно с възрастните хора. През ден полицията ходи в дома му", коментира Нелова.

Веселин Тушинов, който е от противниковия лагер и е един от основните свидетели по делото срещу Ценко Чоков, изложи пред журналисти друга версия относно факта, че някои се отказват от показанията си срещу кмета на Галиче.

"На 14 април на мен ми предложиха да подпиша документи и да взема 12 000 лв.", заяви Тушинов и допълни, че е отказал офертата.

"Моето име не струва пари. Моето име, моята чест и спокойствието на семейството ми са безценни", изтъкна Тушинов, който твърди, че Ценко Чоков бил пратил хора, които да предлагат пари на свидетелите, за да се откажат от показанията си. Тушинов отрича самият той да е натискал някой, за да свидетелства срещу Ценко Чоков.

Заболяване на подсъдим отложи делото срещу Ценко Чоков

Заболяване на подсъдим отложи делото срещу Ценко Чоков

Подсъдимият Иван Тодораков е в болница

"Имаме запис на Десислав Олегов как прави самопризнания, че се отказва от показанията си и е взел пари", заключи Тушинов, като обясни, че не знае колко точно пари е получил Олегов.

Делото срещу Ценко Чоков и други подсъдими бе отложено, тъй като подсъдимият Иван Йорданов Тодораков е настанен в болницата в Кнежа заради бъбречно заболяване. Делото беше отложено за 13 юни.