Най-същественият фактор за реформата в съдебната власт е човешкият ресурс в лицето на съдебната администрация. Това обяви председателят на Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт Александър Николов по време на официалното представяне на новоучреденото Сдружение на администрацията в органите на съдебната власт.

Той отбеляза необходимостта от повишаване на доверието в съдебната система.

Сдружението цели да осигури защита на професионалните, материалните, социалните и интелектуалните интереси на съдебните служители. Идеята е то да спомогне за създаването на ясни правила на работа на администрацията за укрепване на върховенството на закона.

"Ще бъдат положени усилия за повишаване на мотивацията на служителите", коментира Николов. Предвижда се още изработване на механизми за измерване нивото на мотивация на съдебните служители.

Сдружението си поставя за цел и създаването на условия за непрекъснато повишаване на квалификацията на служителите.

Събитието уважи председателят на ВАС Георги Колев, който изтъкна корелацията между работата на магистратите и съдебните служители.

"Без работата на съдебните служители не бихме могли и ние да постигнем нищо", коментира председателят на ВАС. Неслучайно във всеки анализ се засяга винаги и администрацията.

Колев обърна внимание на това, че именно служителите в администрацията имат поглед върху организацията на работата и пропуските, а в някои случаи дори доста по-задълбочено от самите административни ръководители.

Зам.-омбудсманът Диана Ковачева също обърна внимание на темата за реформата в съдебната система и гарантирането на срочното разглеждане на делата и справедливостта. По думите ѝ, това засяга не само магистратите, а и служителите в съдебната администрация.

"Реформата се прави с подготвени и компетентни хора, отдадени на работата си. Работата на магистратите е тежка и отговорна и тя винаги се опира на съдебната администрация", коментира Ковачева.

По думите ѝ, много често лицето на съдебната система се оказват не толкова магистратите, колкото служителите в администрацията, с които гражданите се срещат.