Отделът за Международно правно сътрудничество на Върховна касационна прокуратура е разкрил канал за наркотици с помощта на внедрен български агент на чужда територия.

Това е първият случай наш агент да е внедрен в тези условия. Така е разбит сериозен канал за трафик на наркотици през Турция, България, Гърция и Италия до Холандия.

Всички участници в канала са арестувани, обясни Камен Михов, прокурор от ВКП и шеф на въпросния отдел.

Също така след съвместната работа с датските служби е наложена възбрана на 26 имота в Слънчев бряг.
Датски гражданин си купил апартаменти в комплекса, като парите са придобити от наркотрафик. Очаква се датчанинът да бъде осъден в родната си страна.

В същото време Камен Михов се съгласи с наскоро обявени данни на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), че България спира едва 3% от хероина, който преминава през наша територия.

100 прокурори от 80 прокуратури в България са обучени в рамките на проект „Развитие на човешките ресурси" в областта на международното правно сътрудничество по наказателни въпроси.

Проектът е реализиран със средства по ОПАК и е за над 759 хил. лв. Така обучените прокурори вече са готови да работят по международни дела. В рамките на проекта те са минали и курс по английски език, съобщи още Михов.

Европейският съюз очаква всички магистрати да имат готовност, нагласа и познания да си сътрудничат помежду си, изтъкна той.

През 2007 г. във ВКП е имало само 8 прокурори, които са разбирали от наказателно-правно сътрудничество. В рамките на проекта е издадено и ръководство по международно правно сътрудничество с обем от 480 страници. Такъв учебник няма написан в нито една страна членка на ЕС.

Общо 1700 екземпляра са издадени от учебника, като всеки един прокурор в България разполага с него, посочи Михов. Предстои да бъдат издадени още 1500 бройки за наказателните съдии в България.

„За мен проектът е много успешен", подчерта Камен Михов и допълни: „Повишава се квалификацията на прокурорите".

Именно отдел Международно правно сътрудничество на ВКП се занимава с екстрадациите. Михов каза, че до сега сме изпълнили над 100 европейски заповеди за арест и около 40 българи са върнати у нас, където разследването срещу тях ще продължи.

Изключително успешна е работата на отдела в Холандия, Франция, Испания и Италия, особено по пресичането на каналите за източване на пари с фалшиви кредитни и дебитни карти. Добро е сътрудничеството на отдела с други европейски страни и в борбата с наркотрафика.