Опасност от мигрантски натиск винаги е имало не само за България, но и за Европа. Ние обаче сме на външната граница и чисто георграфски, ако дойде вълна, ще мине през нас. Това заяви в кулоарите на парламента вътрешният министър Младен Маринов по темата с мигрантския натиск.

По думите му ситуацията, която наблюдаваме е усложнена. Маринов обясни, че преди да дойде в парлемента, е имал среща с гръцкия министър по въпроса с миграцията и са обсъдили, че положението в Гърция е сериозно.

Гръцката границата е смесена и там освен смесена има и дълга морска граница, която е много уязвима и потоците се насочват натам, разясни вътрешният министър.

Той посочи, че до 11 часа по данни на министъра 440 лица са преминали незаконно в Гърция.

Армията готова да пази границата, увери Каракачанов
Обновена

Армията готова да пази границата, увери Каракачанов

Военният министър вижда "някаква ревност" по отношение на ВМРО след евровота

Когато съседите имат проблем означава, че и ние може да очакваме проблем, подчерта Маринов.

На въпрос какви мерки допълнително ще се предприемат, министърът обясни, че става дума за политика на ЕС, която трябва да е насочена към проблемите зони в случая източното Средиземноморие и сухопътната граница с Турция.

По думите му това не става без отношенията Европа - Турция, тъй като Турция е държавата, през която преминават мигрантите.

Нашата позиция е в Европейската комисия е да се работи в три направления. Едното е вътрешно, което касае вторичните движения в ЕС, второто - сигурна охрана на границата и третото, което е най-важно, работа извън границите на ЕС.

Ердоган и Меркел са обсъдили сделката за мигрантите

Ердоган и Меркел са обсъдили сделката за мигрантите

В момента Турция е домакин на около 3,6 милиона сирийски бежанци

На въпрос дали Гърция ще прави лагери при Солун, Маринов заяви, че каквито и лагери да се правят, едва ли има държава, която може да издържи на този натиск.

Не искам като Министерство на вътрешните работи и правителство да се успокояваме, че сме свършили всичко. Изключително тревожно трябва да следим процесите, подчерта Маринов.

Той обаче изтъкна, че гражданите трябва да са спокойни, защото се прави всичко за тяхната сигурност.

Маринов поясни още, че на този етап не се налага изпращане на военни на границата, но при криза те имат готовност да бъдат активирани.

Лидерите на Италия и Франция предлагат нова система за разпределение на мигрантите в ЕС

Лидерите на Италия и Франция предлагат нова система за разпределение на мигрантите в ЕС

Европейският съюз не показва достатъчно солидарност с държавите