Дадоха 8 години ефективна присъда на 30-годишния Антон Александров от Варна за отвличане на жена, противозаконно отнемане на автомобил и за грабеж, съобщиха от прокуратурата. И трите деяние Антон извършил чрез заплаха с оръжие.

Подсъдимият поиска в съдебната зала делото срещу него да се гледа при условията на съкратеното съдебно следствие с цел получаване на присъда, намалена с една трета.

На пострадалата жена от трите престъпления Антон Александров ще изплати 4244 лева за претърпените имуществени вреди и 10 000 лева неимуществени вреди заедно със законна лихва.

На 22 май 2016 г. около 14.45 ч. 30-годишният Антон седнал на дясната седалка на возилото, докато собственичката потегляла, насочил пистолет към нея и й наредил да кара извън града.

Под заплахата с оръжие и предупреждение, че ще стреля при погрешно действие от нейна страна, достигнали до местност над квартал "Аспарухово" във Варна.

Там Антон, който е зависим от хероин, й наредил да напусне колата. Седнал на шофьорското място и потеглил.

Уплашената жена успяла да излезе на магистралата и да спре автомобил. Пред шофьора разказала какво се е случило.

След това подсъдимият отишъл до дома си в "Аспарухово". С черен изолирбанд преправил цифра в номера на колата. В заложна къща се опитал да продаде телефона на жертвата си, но не успял. Продължил към кв. "Владиславово", откъдето си купил наркотици. Шофирайки неразумно, той повредил бронята на противозаконно отнетата кола, после се ударил в паркирана кола.

Обадил се на приятелката си, с която били включени в метадонова програма за лечение на зависимостта си от наркотици. Потеглили към Аспаруховия мост и там подсъдимият забелязал изграденото полицейско КПП.

При започналото преследване 30-годишният мъж няколко пъти застрашил полицейските коли. Когато разбрал, че не може да избяга, напуснал колата и наредил на приятелката си да бяга заедно с него. Малко по-късно двамата били задържани.

При обиска у Антон били намерени кобур за пистолет, 10 газови патрона, личните документи на пострадалата варненка и други нейни вещи. От изготвената автотехническа и оценителна експертиза по делото е установено, че щетите по колата възлизат на близо 3000 лева, а стойността на ограбените вещи на жертвата са оценени над 1500 лева.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.