Районна прокуратура - Разград привлече към наказателна отговорност 38-годишния И.П. от Горна Оряховица. Той е обвинен за това, че е причинил имотна вреда в особено големи размери - 70 000 лева, съобщават от прокуратурата.

С постановление на наблюдаващ прокурор обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. Престои да бъде внесено искане до Районния съд в града за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо него - "задържане под стража".

Разследването на измамата започнало през февруари 2022 година, когато е получен сигнал за извършеното в края на януари престъпление. Жена от Разград, била измамена с добре познатата схема за "оказване на помощ на полицията в акция за залавяне на измамници". Тя предала на два пъти сумата от 70 000 лв. на помагача в схемата, който изиграл ролята на "муле" и предавал парите на същинския извършител. 67-годишният варненец е другият обвиняем по случая, като той е привлечен към наказателна отговорност още през март 2022 година.

В хода на разследването са претърсени три адреса в град Горна Оряховица и лек автомобил. Иззети са множество мобилни телефони, сим-карти, преносими компютри, не голяма парична сума. Установено е също, че 38-годишният обвиняем звънял на жертвата от територията на Република Румъния и в продължение на няколко дни я държал в заблуждение, че помага в сложна полицейска операция.

Работата по доказване и документиране на извършеното престъпление продължава под ръководството и надзора на прокурори от Районна прокуратура - Разград.