Районната прокуратура във Варна даде на съд 31-годишна управителка на "Соф аутопартс" ЕООД Славена П. за извършена измама на петима души, с което им е причинила имотна вреда в размер на 15 360 лева, съобщават от държавното обвинение.

Законът предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години.

В интернет сайт подсъдимата русенка публикувала обяви, че дружеството й продава видеокарти. За доставката им трябвало да се плати капаро в размер на 20 - 30 процента от общата стойност. След получаване на превода Славена П. започвала да търси оправдания за недоставената стока.

По тази схема успяла да измами петима, които превели капаро по сметката на "Соф аутопартс" ЕООД, но така и не получили видеокартите. След като клиентите не получили нито стоката, нито платените пари, те сигнализирали за измамата Комисията за защита на потребителите. Общата сума на причинените от Славена П. имотни вреди на петимата потърпевши възлиза на 15 360 лева.

Установено е, че престъплението е извършено с пряк умисъл, тъй като Славена П. е осъзнавала обществено опасния характер на деянието и е предвиждала обществено опасните последици и пряко ги е целяла.

В хода на разследването тя е отрекла да има вина за случилото се. От причинените 15 360 лева щети тя е възстановила едва 850 лева.