Главен специалист в Дирекция "Обслужване" и хигиенистка в Териториалната дирекция на НАП-Пловдив са предадени на съд, съобщават от Апелативна прокуратура-Пловдив.

Пловдивската окръжна прокуратура е внесла обвинителен акт спрямо 43-годишната Нели К. - "Главен специалист" в Дирекция "Обслужване" в сектор "Прием и обработка на декларации и предоставяне на услуги и информация" към ТД на НАП-Пловдив. В периода от 1 януари 2014 г. до 10 ноември 2015 г. в Пловдив тя е присвоила 2691 лева. Парите са й били дадени от 7 души за заплащане на задължения за здравно-осигурителни вноски.

Освен това Нели К. е предадена на съд и за това, че в периода от 4 ноември 2015 г. до 28 декември 2015 г. в Пловдив е приела подкуп на обща стойност 5980 лева от обвиняемата Фанка Д. В замяна на получената сума Нели К. трябвало да промени здравноосигурителния статус на 21 души. Задачата й била да отрази в системата за управление на приходите на НАП, че те са заплатили дължимите им здравно-осигурителни вноски, без да е извършено плащане и без да са представени документи за това.

48-годишната Фанка Д. пък е предадена на съд за това, че в периода от 4 ноември 2015 г. до 28 декември 2015 г. в Пловдив противозаконно е присвоила пари на обща стойност 4940 лева. Сумата тя получила от различни лица за заплащане на задължение за здравно-осигурителни вноски. Тя не е заплатила парите, а ги е предала като подкуп на обвиняемата Нели К..

Фанка Д. сяда на подсъдимата скамейка и за това, че от 4 ноември 2015 г. до 28 декември 2015 г. е дала подкуп на Нели К. на обща стойност 5980 лева.

От прокуратурата разясняват, че при разследването е установено, че Нели К. е получила различни суми пари - от 50 лв. до 800 лева на ръка от 7 нейни познати. Тя им обещала да плати здравните им вноски. Нели К. обаче не внесла парите, а ги похарчила за лични нужди. В служебните й задължения не влизало събирането на вноски за здравно или социално осигуряване и внасянето им по сметка на НАП.

Срещу получения от хигиенистката Фанка подкуп, Нели заличила неплатените вноски от информационната система на НАП и издала удостоверения за непрекъснати здравно-осигурителни права на 21 лица.

Над 50 свидетели са разпитани по делото.

От държавното обвинение допълват, че най-тежкото наказание, което може Нели К. да получи е до 8 години затвор и до 10 000 лв. глоба. Освен това тя може да бъде лишена и от правото да заема държавна или обществена длъжност, както и да упражнява определена професия.