"Информатиците ми казаха "Ние никога не проверяваме логовете и записите в централния сървър". Очевидно се е бързало".

Това заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред "Нова". Той коментира последното развитие по скандала със системата за разпределение на дела.

Припомняме, че експерти от Техническия университет в София са били отстранени от работната група във Висшия съдебен съвет, която през 2014 г. е решавала каква да е новата система за случайно разпределение на делата. Това заяви деканът на Компютърния факултет на университета професор Огнян Наков.

По думите му през 2014 година в Техническия университет постъпило искане да посочи специалисти по разработка на софтуер за новата система за разпределение на делата. Те трябвало да участват за работната група във Висшия съдебен съвет.

ВСС се отказал от експерти от ТУ-София за софтуера за делата

ВСС се отказал от експерти от ТУ-София за софтуера за делата

Това заяви деканът на Компютърния факултет на университета проф. Огнян Наков

За първи път скандала коментира и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

"Но когато този доклад не е видян от експерти, специалисти, магистрати, защото те също страдат от изказванията на някои лица, смятам, че най-важното, което може да се направи, е да се публикува този доклад", каза Лозан Панов.

Преди дни той призна, че не му е бил предоставен.

В четвъртък ВСС решава дали делата да се разпределят ръчно

В четвъртък ВСС решава дали делата да се разпределят ръчно

Нямало влизане от екзотични места и в нощните часове в системата, категоричен Боян Новански

По-рано главният прокурор Иван Гешев сезира и Европейската комисия (ЕК) за системата.

10 000 евро струвало делото да попадне при точно определен съдия, позова се Гешев на слухове, дочути в съдебните среди. Обвинител номер едно се надява това да не се окаже вярно.

Софийската градска прокуратура обяви, че образува досъдебно производство по повод депозиран сигнал от главния прокурор Иван Гешев за шестима членове на Висшия съдебен съвет. Петима от тях са от софийската колегия, а един от прокуроркската колегия на ВСС.

В четвъртък пленумът на ВСС ще обсъди одитния доклад, който разкрива слабостите в системата.