Дали има манипулация в системата за случайно разпределение на делата тепърва ще се установява. При положение, че IT-специалистите твърдят, че системата не е надеждна, тя трябва да спре. В четвъртък на заседание на ВСС ще се реши дали да се мине на ръчно разпределение, както е било години наред. Отговорността е ясна.

Това заяви членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Новански пред Нова телевизия.

Фирмата, която прави проверката, не е имала за задача да гледа конкретно дело, а да анализира хода на делата. В доклада няма данни за влизане от екзотични места и в нощните часове в системата, категоричен е той.

По думите му има сигнал в прокуратурата за намеса на случайното разпределение на делата - да се установи кой, кога. Ако се установи, че има дела, които са разпределени с манипулиране, не ми се мисли какво се случва - тези дела трябва да започнат наново, каза Новански.

"Дано не се докаже такова нещо, не ми се мисли какво ще стане. Не сме на този етап", повтори той. 

ВСС обсъжда манипулирана ли е системата за случайно разпределение на дела

ВСС обсъжда манипулирана ли е системата за случайно разпределение на дела

По искане на правосъдния министър заради скандалния одит

Членът на ВСС разказа, че още при внедряването на сегашната система за разпределение на делата не е имало гаранция, че тя е по-добра. "Старата система не е по-добра, заменя се с друга, която е почти същата. Сменяме една система с друга, без да сме гарантирали, че е сигурна. Платени са 12 000 лева", обясни Новански. По думите му сегашната система е внедрена временно и краткосрочно.

Системата за случайно разпределение на делата не касае прокурорите, тя е само за съдилищата. Тя е внедрена през 2015 г и замества старата система. Според доклада тя не е защитена, повтори Новански.

През 2013 г. започва офанзива срещу действащата тогава система "Лого чойс", която може би от 2006 г. е започнала да функционира. След тази офанзива Българският институт за правни инициативи излиза с доклад, проследи той хода на внедряване на сегашната система за разпределение на делата. Новански коментира, че е странно как тогава НПО е одитирало съдебната система. 

СГП разследва шестима членове на ВСС

СГП разследва шестима членове на ВСС

За злоупотреба с централизираната информационна система за разпределение на делата

Сегашната система има 3 групи уязвимост. Първата е възможност за външна намеса - хакване и възможност да се влезе в системата отвън. Такива неща са проследени и хванати, има 2 установени опита - от София и от провинцията, заяви членът на ВСС.

Може да е имало и други външни намеси, допуска той. Не знам дали това са всички логове и дали не са променяни. Системата е ъпдейтвана. Това може да се проследи с експертиза. Външно лице да се опитва да влезе в системата е невъзможно, смята той.

Втората уязвимост е че този, който има права, може той да е извършил манипулация. Аз нямам съмнения, фирмата регистрира видове уязвимост, обясни Новански и не поясни коя е третата уязвимост на системата.

Този, който има интерес да му се реши делото, има интерес да манипулира системата. Чувал съм за суми, които се предоставят за разпределение на делата. Около 2-3 млн. дела за 5 г. са разпределени, уточни Новански.

Припомняме, главният прокурор Иван Гешев сезира Европейската комисия (ЕК) за системата за случайно разпределение на делата.

Одит на системата показа, че тя е компрометирана. 10 000 евро струвало делото да попадне при точно определен съдия, позова се Гешев на слухове, дочути в съдебните среди. Обвинител номер едно се надява това да не се окаже вярно.

Софийската градска прокуратура обяви, че образува досъдебно производство по повод депозиран сигнал от главния прокурор Иван Гешев за шестима членове на Висшия съдебен съвет. Петима от тях са от софийската колегия, а един от прокуроркската колегия на ВСС.