Състав на специализирания наказателен съд даде ход на делото срещу бившия министър на външните работи Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин.

В хода на заседанието беше прочетен обвинителният акт и бе отхвърлено искането за отвод на единия от прокурорите по делото - командированата от СГП Боряна Бецова.
Съдът определи за следваща дата на съдебния процес 21 март, сряда, от 10.00 часа. Тогава ще бъдат призовани десет свидетели.

Обвинението срещу бившия министър е за престъпление по служба, а за заместника му - в безстопанственост. Двамата се явиха лично в съда.

Фалстарт на делото срещу бившия външен министър Даниел Митов

Фалстарт на делото срещу бившия външен министър Даниел Митов

Обвинени са в ощетяване на МВнР с близо 500 хил. лв.

Припомняме Даниел Митов е обвинен в това, че в периода от 15.01.2016 г. до 22.07.2016 г., като министър на външните работи, при условията на продължавано престъпление не изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество и от това настъпили значителни вредни последици в размер на 494 458,03 лв.

Христо Ангеличин е обвинен в това, че в периода от 15.01.2016 г. до 22.07.2016 г., като длъжностно лице - заместник-министър на външните работи, при условията на продължавано престъпление, в нарушение на задълженията си да наблюдава и контролира дейността на дирекция "Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване" в МВнР, не упражнил достатъчен контрол върху работата на директора на тази дирекция. В резултат на това са последвали значителни щети за Министерство на външните работи в размер на 494 458,03 лева, изплатени по силата на две споразумения сключени между МВнР и МЗХ, на търговско дружество, като сумата е недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение - престъпление по чл.219, ал.2 , вр. ал.1 , вр чл.26 , ал.1 от НК.

Защитата поиска отвод на прокурор Бецова с два мотива - първият е във връзка с нейното командироване и вторият мотив бе заради нейни изказвания в медиите. Визираха се конкретни публикации в "Епицентър" и "Правен свят".

Адвокат Ина Лулчева обясни след края на заседанието, че е недопустимо да се изопачават фактите публично, за да се злепоставя обвиняемия. "Вярно е, че прокурорът излага фактите в обвинителния акт и не следва да изнася информация за медиите. Ние бяхме длъжни да направим този отвод. Съдът прие, че той е неоснователен. За нас не е пречка - нито един, нито двама, нито трима прокурори. След като те считат, че за да защитят това обвинение е необходимо участие на трима и държавата може да си позволи лукса, защото това са държавни средства все пак - за участие на трима прокурори в едно дело - нека да участват", коментира защитникът адвокат Ина Лулчева.

Тя изтъкна още, че в Закона за съдебната власт пише, че заповедта за командироване съдържа мотиви за необходимостта от командиравоне. "Действително главният прокурор може да командирова прокурори от цялата страна, но закона изисква обосноваване на необходимост от това. В случая такава необходимост не беше обоснована", коментира Лулчева.

Над 5 години затвор грози Даниел Митов и Христо Ангеличин

Над 5 години затвор грози Даниел Митов и Христо Ангеличин

И двете деяния са тежки престъпления според СГП

Прокурор Бецова коментира от своя страна, че нейното участие в настоящото съдебно заседание е във връзка с воденото от нея досега по делото досъдебно производство.

"Логично беше. Дали ще е с мен или без мен това дело - то ще си мине, тъй или иначе. Право на страните е да искат отвод", коментира още тя.

На въпрос за сложността на делото и необходимостта от трима прокурори по него, колкото са и по делото за КТБ, прокурор Бецова заяви: "Аз съм командирована единствено и само за това, защото съм го гледала в досъдебна фаза. Колегите ще се справят и без мен. Логично е - аз съм водила всички разпити на свидетели и може би в зала ще съм по-полезна".

Защитата обясни още, че сумите всъщност са възстановени като са върнати 600 лв. повече.

Митов грубо нарушил закона, уверени от прокуратурата

Митов грубо нарушил закона, уверени от прокуратурата

Румяна Арнаудова не коментира дали се разследват и други министри