Решението на ВСС да не прекрати предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев е правилно. Това заяви Даниел Марчева, член на ВСС в отговор на въпрос на News.bg. Коментарът си тя направи, след като участва на пресконференция в БТА, посветена на представянето на два пилотни проекта - за Единната информационна система на съдилищата и задължителната медиационна среща.

По думите ѝ доста е трудно да се обясни чисто професионално в какъв аспект следва да се тълкува решението на пленума на ВСС да не освободи предсрочно от длъжност обвинител номер едно. Още през октомври 2019 г. е моето становище, което не е променено и дори по-силно считам, че трябва да има законодателни промени по отношение на правомощията на главния прокурор. Преди да се подходи към смяната на която и да било личност като главен прокурор, трябва да се реши този въпрос и той е по-съществен, защото иначе се губи принципността и се маскира същината на проблема, каза Марчева.

"Предлага се лечение на симптомите, а не на причината за тях", изтъкна Даниел Марчева.

Според нея всички изведени основания за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор са сочили към една и съща теза, която означава несъгласие с принципните законодателни решения с правомощията на главния прокурор. Много възможности са дискутирани и най-адекватното е разделението на правомощията на главния прокурор, каза още тя.