Служебното правителство одобри на днешното си заседание изплащането на обезщетения за общо 183 911 лв. в изпълнение на три осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) срещу България от периода 2 април - 4 юни 2024 г., съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Едното обезщетение е за делото "Костадинов срещу България" по жалба срещу реакцията на властите у нас за кражба на фирма. С решение от 8 ноември 2022 г. Съдът установява нарушение на член 1 от Протокол № 1 към Европейската конвенция за правата на човека, регламентиращ правото на собственост. Според ЕСПЧ българската държава не е изпълнила задължението си да гарантира, че притежанията на жалбоподателя са били ефективно защитени. С решение от 2 април 2024 г. ЕСПЧ присъжда 80 000 евро обезщетение за имуществени вреди на собственика на фирмата. България следва да плати също 4000 евро за неимуществени вреди както и 600 евро за разходи и разноски.

Правният портал "Лекс" информира, че ощетеният е Николай Костадинов - български адвокат, живеещ във Франция. Дружеството му "Вандом", регистрирано в България, било отнето с рейдърска схема, улеснена от действия и бездействия на държавни органи - съда и Агенцията по вписванията, като прокуратурата се намесва само формално. Костадинов претендира за обезщетение от 411 756 евро за имуществени и 10 000 евро за неимуществени вреди, като обжалва решението на ЕСПЧ от 2 април пред Голямата камара на Европейския съд по правата на човека.

ЕСПЧ отхвърли жалби на Иво Прокопиев и Ценко Чоков срещу България

ЕСПЧ отхвърли жалби на Иво Прокопиев и Ценко Чоков срещу България

Съдът определи жалбите като неоснователни

Делото "Тончев срещу България" е по жалба за разкриване на информация за наложено на подателя й административно наказание. Според съда той е засегнат и от продължаващото съхраняване на данните. Според ЕСПЧ законодателството в областта на съхраняването на данните относно освобождаването от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а не е достатъчно предвидимо. Съдът вижда нарушение на чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека, отхвърля искането на Тончев за обезщетение за имуществени и неимуществени вреди и му присъжда само 2900 евро за разходи и разноски.

Делото "Босев срещу България" пък касае безпристрастността на съдия, който се е произнесъл по наказателни обвинения, повдигнати срещу жалбоподателя, и осъждането му за клевета спрямо висш държавен служител. ЕСПЧ счита, че има две нарушения на Европейската конвенция за правата на човека - на право на справедлив процес и на свобода на изразяване. ЕСПЧ присъжда на жалбоподателя обезщетение от 511,29 евро за имуществени и 3 000 евро за неимуществени вреди, както и сумата от 3 013,55 евро за разходи и разноски.

Обвинен за подкуп бивш пловдивски кмет осъди държавата заради изказвания на Гешев

Обвинен за подкуп бивш пловдивски кмет осъди държавата заради изказвания на Гешев

След 5 години делото срещу Ральо Ралев все още е на първа инстанция