Задържан и обвинен за подкуп през 2019 г. районен кмет на Пловдив Ральо Ралев е осъдил държавата в Страсбург, а днес правителството одобри изплащането на обезщетение в размер на 5 200 евро. Обезщетението се изплаща след представяне на едностранна декларация по жалба пред ЕСПЧ и след като се взима предвид практиката на ЕСПЧ по делото Баневи срещу България.

Жалбата пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) на Ралев е за нарушения на презумпцията за невиновност и липсата на вътрешноправно средство за оспорването им по чл. 6 § 2 и чл. 13 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

Припомняме, през май месец 2019 г. Ральо Ралев, тогава районен кмет на Пловдив, бе арестуван за подкуп от 60 000 лв. от строителния предпримач Здравко Ангелов. Към настоящия момент делото по обвиненията срещу Ралев се намират на първа инстанция в Окръжен съд - Пловдив. Обвинението бе внесено в съда едва през юни 2023 г.

Пред ЕСПЧ Ралев се оплаква от последвалата пресконференция на прокуратурата и съдържанието на определението, с което националният съд е наложил мярката му за неотклонение задържане под стража.

Прокуратурата не казва за какво обвинява районния кмет на Пловдив

Прокуратурата не казва за какво обвинява районния кмет на Пловдив

От 5 месеца имало досъдебно производство