Поет ли е контрол над държавната граница от страна на държавата? Този въпрос към служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев задава Антикорупционният фонд (АКФ) след поредната колизия на ГКПП "Капитан Андреево" - вчера стана ясно, че е прекратена дезинфекцията на границата, а през уикенда МВР-шефът бе на посещение там.

Конкретно въпросът към Демерджиев се задава заради разминаване между негово изказване и определение на съда, постановено няколко дни по-рано - определение на Административен съд - София-град (АССГ) от 27 февруари 2023, с което се спира предварителното изпълнение на заповедта на областния управител на Хасково за принудително изземване.

От АКФ припомнят и думите на Демерджиев - че Гранична полиция е отнела достъпа и пропуските на служителите на частното дружество "ЕВРОЛАБ 2011" ЕООД от 6 сгради държавна собственост, намиращи се на българо-турската граница, които пък в изпълнение на заповедта на областния управител са принудително иззети.

Демерджиев: Опитите за нелегално влизане в страната са се увеличили с 40%

Демерджиев: Опитите за нелегално влизане в страната са се увеличили с 40%

Няма европейска граница, която да не бъде пробита

Разминаванията са в това какви са основанията на полицията да ограничи достъпа на служителите на "ЕВРОЛАБ 2011" ЕООД, както и относно действителното прекратяване на дейността на лабораторията на границата. От АКХ питат за заявката за "поредната стъпка към възстановяването на държавния контрол на границата", при положение, че още през лятото на 2022 година държавата е установила постове на жандармерията, частното дружество е спряло да извършва дейност по вземане на проби на границата, а конкретните помещения, в които се е помещавала лабораторията му, са спрели да функционират. По закон заповедта на областният управител по чл. 80 от Административно-процесуалния кодекс (АПК) има предварително изпълнение, т е. същата подлежи на изпълнение незабавно, независимо от евентуално обжалване.

Съдът върна "Евролаб" на "Капитан Андреево" заради закъсняла съдебна такса
Обновена

Съдът върна "Евролаб" на "Капитан Андреево" заради закъсняла съдебна такса

Шефът на БАБХ платил в последния момент и преводът би видим едва след няколко дни

Въпросите на АКФ към Иван Демерджиев

1.На какво основание МВР "отнема достъпа и пропуските на лицата, свързани със сградите, предмет на заповедта на областния управител", при положение че няколко дни по-рано съдът е спрял предварителното изпълнение на тази заповед?

2.Към настоящия момент "ЕВРОЛАБ 2011" ЕООД извършва ли обработване на проби или товаро-разтоварна дейност във връзка с граничния контрол по безопасност на храните?

В изказването на министъра се заявява, че "всички проби, които се взимат, ги взима държавата, а конкретните помещения не функционират". Същевременно, съдебният състав на АССГ спира изпълнението на заповедта поради твърдения на частното дружество, че извършва стопански дейности в помещенията, чието спиране би "му причинило значителни и трудно поправими вреди, по значимост противопоставими на обществения интерес." "Бихме искали да потвърдите дали към настоящия момент "ЕВРОЛАБ 2011" ЕООД извършва обработване на проби или товаро-разтоварна дейност във връзка с граничния контрол по безопасност на храните? От кой момент през 2022 г. е спряла да извършва всяка от двете дейности - обработване на проби и товаро-разтоварна дейност, за какъв период и откога е възстановена възможността ѝ отново да ги извършва?" питат още от Антикорупционния фонд.

3. АКФ припомня и предишно изказване на министъра от януари 2023, в което той заявява, че МВР започва разследване на цялостния начин, по който е стопанисвана лабораторията, включително и на информацията, установена от Националната агенция по приходите (НАП), че редица касови апарати в обекта не са били свързани фискално със системата на НАП. "Бихме искали да научим дали в МВР вече са образувани преписки по започнатото разследване? На какъв етап е разследването и какво е установено към настоящия момент?", питат от АКФ. Настоящите действия на служебния министър идват след като няколко служебни и редовни правителства се опитват от 2021 г. насам да върнат упражняването на фитосанитарен контрол на българо-турската граница в ръцете на държавата. От декември 2012 г. до април 2022 г., пробите за фитосанитарен контрол на българо-турската граница се изследват само и единствено в частната лаборатория на "ЕВРОЛАБ 2011" ЕООД", разположена в сграда на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на ГКПП "Капитан Андреево", въз основа на договор за наем. Самите стоки, от които се взимат пробите, се разтоварват и предоставят на държавните инспектори от служители на "ЕВРОЛАБ 2011" ЕООД". Договорът за наем на помещенията е удължен в последния работен ден на 2021 г.

През първата половина на 2022 г. редовното правителство на Кирил Петков направи опит да отстрани частната компания и да върне фитосанитарния контрол на границата на БАБХ. "ЕВРОЛАБ 2011" ЕООД" обжалва действията на БАБХ и през юли 2022 Върховния административен съд отмени предварителното изпълнение на заповедите на БАБХ и възстанови контрола на частната фирма до окончателното приключване на всички дела.

Христо Даскалов обясни защо са го уволнили от БАБХ

Христо Даскалов обясни защо са го уволнили от БАБХ

Бившият изпълнителен директор опроверга причините дадени от Крум Неделков