Представители на мюсюлманското вероизповедание в страната, начело с главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи се срещнаха с главния прокурор Борис Велчев.

След срещата, продължила близо час, Мустафа Хаджи обясни, че поводът е опит на Недим Генджев да заблуди общността и държавните институции, че има решение за възстановяването му като главен мюфтия и председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет (ВМДС).

Няма такова решение на нито един съд, категоричен е Мустафа Хаджи.

Той обясни, че има решение на Софийски апелативен съд, което е потвърдено от Върховен касационен съд, че проведената конференция от 2008 г. е нелегитимна.

Но по думите на Мустафа Хаджи това не възстановява Генджев като духовен лидер на мюсюлманите.

Мустафа Хаджи допълни, че мюсюлманите все още чакат решение на съда за вписването на проведената конференция от 31.10.2009 г.

Очакваме вписването на тази конференция и сме категорично против използването на силови мерки и насилие за саморазправа или решаване на проблемите, категоричен е Мустафа Хаджи.

Той посочи, че Недим Генджев е извършил престъпление, като е фалшифицирал документи, с които твърди, че е проведено заседание на ВМДС от 2006 г., на което са избрани районни мюфтии във всички градове с мюфтийства.

Духовният лидер на мюсюлманите посочи, че за това са сезирали главния прокурор.

Генджев се опитва да използва сила там, където не успява с прокурорски преписки, подчерта Мустафа Хаджи и допълни, че затова е поискана и среща с Велчев, на която да се изяснят наболелите въпроси.

Мустафа Хаджи подчерта, че прокуратурата е сезирана за всички престъпления, които е извърши Генджев.

Сред тях е и това, че Генджев чрез своя пълномощник Николай Панков се е опитал да продаде недвижим имот, собственост на мюсюлманското вероизповедание, който се намира вХ„Малинова долина".

Главният мюфтия посочи, че според твърдения на купувача Генджев и Панков са взели 150 000 евро капаро.

Мустафа Хаджи посочи, че не твърди, че прокуратурата работи на страната на Генджев.

След като той докара охранителна фирма и не допускаше служителите на мюфтийството да влязат вътре, ние се обърнахме за съдействие към полицията, а оттам ни казаха, че не могат да се намесят ако няма прокурорско решение, допълни още мюсюлманският духовен лидер.

По думите му са сигнализирали в прокуратурата и за инцидент в Пловдив, който Мустафа Хаджи определи като саморазправа чрез силови мерки. Според него прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство, тъй като нямало имуществена вреда или загуби.

Ние не искаме главният прокурор да въздейства на съда, заяви Мустафа Хаджи. Той е помолил Велчев преписките, които е внесъл в прокуратурата да бъдат разгледани по-бързо, за да не се стига до саморазправа.

Главният прокурор се е ангажирал да направи всичко възможно, което е в рамките на закона, за да се ускори тази процедура.

Борис Велчев пое ангажимента и незабавно да разпореди проверка и да потърси отговорност от дежурния прокурор, който не беше намерен, за да бъде подаден писмен сигнал за събитията около сградата на Главно мюфтийство в София от 3 септември 2010 г.

Междувременно евродепутатът Метин Казак призова Европейската комисия да извърши спешна проверка на протеста на имамите и мюфтиите от всичките 1200 мюсюлмански настоятелства в България.

Това заяви Казак по време на речта си в пленарната зала в Страсбург.

По думите му заради летаргията на съдебната власт и заради правителството, което не е в състояние да гарантира свободата на сдружаване и на вероизповедание на гражданите, мюсюлманите у нас са жертва на грубо вмешателство в самоуправлението на религиозните общности.

Незаконните действия у нас продължават и в навечерието на свещения мюсюлмански празник Рамазан Байрям и е недопустимо те да се случват в една правова държава, сигнализира Казак, отбелязвайки обсадата на мюфтийството от охрана, „изпратена от нежелания, но спуснат от съда председател на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев".