Дават на съд Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Днес Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу двамата, както и срещу останалите петима обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, престъпно укриване на данъци и пране на пари.

Те ще отговарят за деяния, извършени в периода от началото на 2013 г. до 2018 г.

Вълчо и Маринела Арабаджиеви са обвинени и в това, че умишлено склонили представляващи търговски дружества да не плащат данъчни задължения в особено големи размери - при воденето на счетоводството да използват документи с невярно съдържание, да потвърждават неистина в подадени данъчни декларации и да приспадат неследващ се данъчен кредит.

Запорираха имущество за над 310 млн. лв. на Арабаджиеви

Запорираха имущество за над 310 млн. лв. на Арабаджиеви

Искането е от Антикорупционната комисия

Това е ставало най-често като дружествата са декларирали и осчетоводявали доставки от фирми от типа "липсващ търговец". След това придобитите чрез данъчните измами средства били изпирани с редица транзакции, които е трябвало да скрият произхода им.

За пране на пари обвинение е повдигнато и на сина на Арабаджиеви - Вълчо, в съучастие с родителите му и двама от участниците в групата.

Припомняме, Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела бяха арестувани в началото на март 2019 г. в градчето Кабрера де Мар край Барселона. Месеци наред те бяха издирвани с европейска заповед за арест, след като през август месец им бяха повдигнати обвинения.

В София беше задържан и синът им Вълчо, който също е обвинен. Той излезе от ареста срещу половин милион лева гаранция.

През октомври КПКОНПИ запорира имущество за над 310 милиона лева на семейство Арабаджиеви.

Маринела Арабаджиева е с опасност за живота

Маринела Арабаджиева е с опасност за живота

От болницата на затвора не можели да положат необходимите грижи