Ситуацията с пожара на границата се владее. Това каза пред журналисти за пожара в Гърция в района на планина пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, цитиран от БТА. По думите му, ако огънят тръгне към България, няма да достигне територията на страната ни в следващите два дни. Той каза още, че действително в близост от обхванатата от пожара територия от българска страна има минно поле.

За всички е ясно, че там човешки крак няма как да стъпи и няма да го допуснем, увери Стоянов. В района вече са изградени просеки. По-голямата част от силите, съсредоточени в Ямболско за борбата с огнената стихия там, вече са намират на територията на Благоевград и Сандански.

Припомняме, че пожарът в планината Славянка избухна на 20 юли. Огънят бавно се придвижва към границата с България. Гръцките власти ползват самолети и хеликоптери за гасенето на пожара, тъй като теренът е трудно достъпен.

МВР предлага на Гърция помощ за пожара до границата ни

МВР предлага на Гърция помощ за пожара до границата ни

Калин Стоянов проведе видеоконферентен разговор ресорния министър на Гърция

Калин Стоянов благодари на пожарникарите от Чехия и от Испания, които оказаха помощ в гасенето на пожарите у нас. Испанските огнеборци си тръгват от летище Пловдив, а чешките пожарникари ще останат в страната ни и тази нощ, за да помагат още при необходимост.

По думите на вътрешния министър Испания и Чехия оказват важна подкрепа на страната ни като част от Европейския съюз. Той благодари на пожарникарите и пилотите, които седем денонощия са се борили за потушаването на пожарите у нас. Лично за пореден път съм възхитен от бързата реакция, от готовността, всеотдайността на всички тези хора, които не допуснаха да има човешки жертви и пострадали хора, отбеляза Стоянов.

Първата помощ от Турция срещу огнения ад пристигна

Първата помощ от Турция срещу огнения ад пристигна

20 пожарни коли и екипи вече са в България

От испанска страна у нас работиха два самолета с резервоари за по шест тона вода с екипажи от общо 28 души. От Чехия в борбата с пожарите в страната ни се включиха 19 души и два хеликоптера.

Нашите екипи по никакъв начин не отстъпват на колегите от Испания и от Чехия, изтъкна МВР шефът.

Той информира, че в спешен порядък се отпускат 2,5 млн. лева, с които ще се покрият някои от проблемите с техниката и предпазните средства след продължителните пожари у нас.

Депутатите задължиха властта да помогне на пострадалите от пожарите

Депутатите задължиха властта да помогне на пострадалите от пожарите

Народните представители гласуваха със 199 гласа "За", без против и въздържали се.

Запитан за състоянието на българската техника, Калин Стоянов коментира, че по независещи от МВР причини обществените поръчки в тази насока се бавят, защото фирмите, които участват в процедурите, обжалват и процесът става тромав. Той отбеляза, че са заложени и значителни средства за лични предпазни средства за всички структури на вътрешното министерство.

За мен в много спешен порядък трябва да се стартира процедура, не знам дали с бюджетни средства, или с европейски, при която да осигурим минимум два хеликоптера и самолет, заяви Стоянов.

Той посочи също, че МВР е направило разчет, който ще предостави на Министерския съвет и на Министерството на финансите, като в него са посочени нуждите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" по отношение на техника и лични предпазни средства.

Димитър Главчев не приема критики за пожари към служебен кабинет

Димитър Главчев не приема критики за пожари към служебен кабинет

Единодушно властта поздравяват пожарникарите

Малко по-късно БНР информира, че пожарът в грай българо-гръцката граница е овладян. По информация на службата за гражданска зашита в съседната ни страна в Северна Гърция е завалял дъжд, който е помогнал на пожарникарите.

Според гръцките огнеборци пожарът е бил под контрол и не е съществувалриск да премине границата, а овладеяването на огъня до границата с България е забавено от особеностите на терена, които са наложило да се гаси само по въздух.