Вътрешният министър Калин Стоянов обсъди проблема с пожара в труднодостъпна местност в Гърция в близост до границата с България с министъра на климатичните кризи и гражданската защита на съседната би страна Василис Кикилиас. Министрите са коментирали актуалната обстановка в двете държави, взаимодействето между които, по думите им, е отлично. Информация за разговора беше оповестена от пресцентъра на МВР.

"През изминалата нощ няма развитие на огъня към територията на България. Голяма част от силите и средствата, които седем денонощия се бориха с огнената стихия в Ямболско, са предислоцирани на границата, където е възможно пожарът да се прехвърли на наша територия", отчете Стоянов. Днес там се насочва и летателна техника.

Пожарът в Гърция бавно настъпва към България

Пожарът в Гърция бавно настъпва към България

Огънят е на по-малко от километър от границата

Вътрешният министър предложи на гръцките колеги помощ с български с сили, които да се включат в потушаване на огнищата на тяхна територия.

Василис Кикилиас изрази от името на страната си благодарност към България за доброто оперативно сътрудничество, което противопожарните служби на двете държи поддържат "Ситуацията засяга целия Балкански регион. Борим се с пожарите, както България. Благодаря Ви за помощта, която МВР изпрати в Гърция - и през миналата, и през настоящата година", посочи той. За момента екипите не успяват да достигнат до мястото на пожара по земя. В района обаче се очакват валежи.

Снимка 675747

Източник: МВР

Припомняме, че пожарът в планината Славянка избухна на 20 юли. Огънят бавно се придвижва към границата с България. Гръцките власти ползват самолети и хеликоптери за гасенето на пожара, тъй като теренът е трудно достъпен.