Главният секретар Живко Коцев отчете като успех на работата на МВР от последните месеци възстановеното взаимодействие с прокуратурата. В студиото на Нова телевизия в един от последните дни на 2023 година Коцев обясни, че с министър Калин Стоянов са вложили доста сили и енергия в това да работят вътрешните регулаторни механизми и да се работи добре с държавното обвинение, за да може и усилията на полицията да се увенчаят с успех.

Сложна и динамична година изпраща главсекът Живко Коцев заради нелегалната миграция, трафика и каналджийството, киберпрестъпността и войната по пътищата. Не пропусна да отбележи и случаите на домашно насилие.

Сред отбелязаните от Коцев предизвикателства обаче не бяха случаи, към които са насочени преди всичко въпросите към МВР.

Убийството на Алексей Петров:

На този етап разследването няма конкретен заподозрян, въпреки че според уверенията на Живко Коцев се работи много сериозно и активни. По въпроса защо едва сега, месеци след самото покушение, от прокуратурата започват да се опитват да отворят телефона на Алексей Петров и ще търсят външни експерти за това, Живко Коцев не успя да говори - аргументът му беше, че не е запознат с подробности и детайли. Също така не отговори на въпроса дали родното разследване няма сили и умения да се справи със защитата на телефона на Трактора - "това е деликатен въпрос", каза Живко Коцев, обяснявайки, че въпросната техническа експертиза не е елементарно нещо, затова е необходимо външно съдействие. Припомняме, че Алексей Петров беше застрелян в столичния квартал "Драгалевци" на 16 август 2023 г., а едва миналата седмица, четири месеца след покушението, от прокуратурата обявиха, че ще се търси съдействие от чужди спецслужби.

България е поискала помощ от ФБР за отключването на телефона на Алексей Петров

България е поискала помощ от ФБР за отключването на телефона на Алексей Петров

Готова е и експертизата за врзрива до колата на Иван Гешев

"Ако ФБР получат телефона на Петров, той ще бъде отворен в рамките на няколко месеца", смята главният секретар, като от думите му стана ясно, че самият телефон не е предоставен на ФБР.

Наркотиците на кораба "Верила"

Живко Коцев потвърди в студиото, че информацията, с която разполагат българските власти, е за 500 кг. кокаин, а стойността на наркотика на борда е около 20 милиона евро. Той увери, че се работи съвместно с ирландската полиция и митническите власти. Арестуваните български граждани са вече 6, а три от лицата са криминално проявени - за кражби, увреждане на имущество.

"Иска ми де са вярвам, че членовете на екипажа нямат нищо общо с този контрабанден трафик на дрога", посочи Живко Коцев.

Припомняме, във вторник при претърсване на българския товарен кораб "Верила" на пристанището в Лимерик, Ирландия бе открита пратка висококачествен кокаин. Товарният кораб "Верила" е регистран във Валета, Малта, но е собственост на Параходство Български морски флот. Целият екипаж е съставен от български граждани, с изключение на един моряк, който е украинец.

Разкритият обир на инкасо автомобил от преди година:

Това е в резултат на системната работа на колегите от СДВР. Установени са трима от участниците в грабежа. Те са привлечени към наказателна отговорност, един е с постоянно задържане. Един се издирва.

Все още няма яснота къде са парите, поясни Коцев.

Полицейското насилие:

Живко Коцев потвърди думите на вътрешния министър Калин Стоянов за четирима уволнени заради действия на полицията по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз. Главният секретар не изключва, а напротив допусна, че може да има и още уволнени. Открити са още девет дисциплинарни проверки.

Припомняме, заради кадрите с полицейско насилие по време на протестите бе поискана оставката на вътрешния министър Калин Стоянов от страна на ПГ на ПП/ДБ, а и на премиера Денков, но с активната защита от страна на Делян Пеевски и представители на ГЕРБ, въпросът бе смачкан.

Денков иска подробни доклади, за да реши иска ли оставката на МВР шефа

Денков иска подробни доклади, за да реши иска ли оставката на МВР шефа

Премиерът изрази опасения, че МВР е тръгнало отново в грешната посока

Убийството в Цалапица:

Главният секретар смята, че през януари месец 2024 г. задържаният за убийството Ангел Бизюрев ще бъде върнат у нас, за да се изправи пред българския съд.