Вече е ясен окончателният съдебен състав на Върховния касационен съд, който ще разгледа на последна инстанция едно от делата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Припомняме, че вторият в структурите на ГЕРБ получи на две инстанции осъдителна присъда от по 4 години затвор за това, че 6 пъти е отказал да подпише разпоредено от съдия искане за прилагане на СРС срещу бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров.

Преди два дни системата за случайно разпределение определи Татяна Кънчева за съдия докладчик по делото срещу бившия вътрешен министър. Тя е ръководител на второ наказателно отделение в наказателната колегия на ВКС. Минути след като компютърът посочи именно нейното име, тя, чрез система за случайно разпределение, определи Жанина Начева и Бисер Троянов за другите двама членове на съдебния състав. Малко след това обаче съдия Троянов си направи самоотвод.

Това наложи нов избор, за да може съставът да се попълни. Лично шефът на ВКС съдия Лозан Панов със заместничката му Панова присъстваха на разпределението, което отреди Биляна Чочева да заеме мястото на колегата си Троянов.

От случайното разбъркване на имената на съдиите в наказателното отделение бяха изключени онези, които вече са избрани в състава, който ще заседава по казуса на Цветанов. В списъка на потенциалните съдии не влезе и Павлина Панова, която не е в постоянен състав, а всеки месец е в различни.
През април, когато ще се гледа процесът на екс силовия министър, тя ще съдия в Трето наказателно отделение, докато делото на Цветанов е разпределено във Второ.