Делото срещу бившия шеф на Държавната агенция за българите в чужбина започва по същество, съобщават от Специализираната прокуратура.

Съдът мотивира решението си с това, че в хода на досъдебното производство на Специализираната прокуратура не са допуснати съществени процесуални нарушения, няма и други обстоятелства, които да се явяват пречка за започване на съдебния процес.

Бившият шеф на ДАБЧ Петър Харалампиев, заедно с бившия главен секретар на Агенцията и други двама обвиняеми бяха предадени на съд от Специализираната прокуратура на 25 септември 2020 г. по обвинения за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за началото на съдебния процес.

Бившият шеф на ДАБЧ и още трима се изправят пред съда

Бившият шеф на ДАБЧ и още трима се изправят пред съда

Те са обвинени за участие в група за подкупи, търговия с влияние и пране на пари

Припомняме, на 29 октомври 2018 г. сутринта представители на Спецпрокуратурата влязоха в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Няколко пъти до този момент се е появявала информация за сериозни схеми за продажба на българско гражданство, но резултат не е имало.

Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който беше от квотата на Обединените патриоти.

По време и малко след арестите бе повдигнат въпрос и в какъв вид изобщо да съществува Агенцията и дали тя да не бъде преструктурирана отново в министерство, но развитие по този въпрос също няма.

Бившият шеф на ДАБЧ плати 100 000 лв. гаранция и излезе от ареста

Бившият шеф на ДАБЧ плати 100 000 лв. гаранция и излезе от ареста

В края на май специализираният съд остави в ареста...