Делото за атентата в Сарафово започва на 26 септември в Спецсъда, съобщава БТА като се позовава на свои източници, запознати с делото.

За тази дата съдия Аделина Иванова е насрочила първото заседание по процеса. Тя ще заседава в разширен състав със съдия Виржиния Петрова и още трима съдебните заседатели.

Припомняме, след четири години разследване обвинителният акт за атентата на бургаското летище „Сарафово“ беше внесен от прокуратурата в Специализирания наказателен съд на 15 юли – само три дни преди годишнината от нападението с бомба.

Делото обаче ще се гледа задочно, тъй като то е срещу канадския гражданин Хасан ел Хадж Хасан и австралиеца Мелиад Фара.

Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване по канала  Интерпол с червен бюлетин. 

Фарах и Хасан са обвинени като помагачи при извършване на терористичен акт за периода 28.06.2012 г. – 11.07.2012 г. в гр.Русе, гр. Варна и с. Равда, област Бургас, на Мохамед Хасан Ел Хюсейни, роден през 1989 г. – разпознат като извършител на атентата.

Спрямо самия извършител не е повдигнато обвинение, поради настъпила смърт. Припомняме, той загина от взрива при поставянето му в автобуса.

До 13 държави са изпратени молби за правна помощ.