Делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще влезе в специализирания наказателен съд през февруари или март. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), цитиран от БНР.

Цацаров обясни, че обвинителният акт срещу банкера Цветан Василев ще бъде готов в края на февруари или началото на март. Той щял да бъде публикуван в пълнота. По същото време се чакала и международната експертиза за фалита на КТБ.

Настояването на шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за проверка на медийни твърдения на Василев, Сотир Цацаров определи като политиканстване. Той е категоричен, че Панов нямал право да пита за разследванията на прокуратурата, така, както самият той не можел да иска информация за дела във ВКС.

Междувременно, банкерът Цветан Василев заяви готовността си да се яви на разпит чрез видеовръзка или пред български прокурори в Белград. Той щял да изложи пред държавното обвинение фактите, които е обявил преди месец в интервю.

Пред БиТиВи Василев е категоричен, че ще съдейства на държавното обвинение. Това щяло да стане, ако прокуратурата реши отново да провери твърденията му.

Припомняме, че в момента банкерът се намира в Белград. В тамошния съд той се бори срещу искането на прокуратурата да бъде екстрадиран у нас. На 19 септември говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че прокуратурата няма да се занимава с казаното от банкера.