Състав на Специализирания наказателен съд отложи делото срещу бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, бившия заместник-министър Анна Янева и бившия изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" Пламен Стефанов.

Причината - липсва произнасяне на апелативната инстанция за подадените жалби по разпоредителното производство. Ако жалбите бъдат уважени, делото ще бъде върнато на прокуратурата, но ако не бъдат - продължава за насрочената от съда дата. Другият мотив на магистратите, с който отложиха делото е, че бившият изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" Пламен Стефанов не се яви в залата по време на днешното съдебно заседание.

Съдът насрочи следващото съдебно заседание за 16 септември от 9.30 ч.

Не с 9, а с 24 млн. лева ощетил Румен Овчаров "Мини Бобов дол"

Не с 9, а с 24 млн. лева ощетил Румен Овчаров "Мини Бобов дол"

Прокуратурата отново го предаде на съд, след като делото беше върнато за корекция

Припомняме, на последното съдебно заседание в края на май делото срещу Овчаров тръгна по същество. Тогава защитата поиска прекратяване на съдебното и наказателното производство с мотив, че са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, но съдът остави без уважение тяхното искане.

В края на април месец прокуратурата внесе обвинението срещу Овчаров и бившия изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" Пламен Стефанов и бившия заместник-министър Анна Янева. Те са обвинени за умишлена безстопанственост в периода от 25 май 2006 г. до 18 март 2009 г., с щети за над 24 млн. лева. Деянието е квалифицирано от прокуратурата като особено тежък случай, тъй като е последвало откриване на производство по несъстоятелност.

Чрез сключения договор за наем на "Ораново" ЕООД са прехвърлени правата на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък "Бабино" и участък "Бобов дол" от находище "Бобовдолски въглищен басейн", от което е последвало откриване на производство по несъстоятелност на "Мини Бобов дол" ЕАД.

Прокуратурата предаде на съда обвинението срещу Румен Овчаров

Прокуратурата предаде на съда обвинението срещу Румен Овчаров

Бившият енергиен министър е с мярка "подписка"