Специализираната прокуратура предаде на съд бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, бившия изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" Пламен Стефанов и бившия заместник-министър Анна Янева за умишлена безстопанственост, от която са последвали щети за над 24 млн. лева.

Припомняме, на 30 март миналата година Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Румен Овчаров за длъжностно престъпление и за това, че умишлено не е упражнил достатъчно контрол, поради което са последвали значителни щети за "Мини Бобов дол" в общ размер 8 940 231,47 лева.

През май същата година обаче делото беше върнато на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

Спецсъдът върна на прокуратурата обвинението срещу Румен Овчаров

Спецсъдът върна на прокуратурата обвинението срещу Румен Овчаров

Обвинението за безстопанственост за мини "Бобов дол"

Специализираната прокуратура е успяла да събере доказателства за това, че в резултат на неупражнения от Овчаров контрол за "Мини Бобов дол" са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева, т.е. почти три пъти повече.

От доказателствата, събрани от Специализираната прокуратура след връщането на делото от съда, е било установено, че под наказателната отговорност трябва да се приведат и бившият заместник-министър на икономиката и енергетиката и бившият изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" ЕАД.

Румен Овчаров ощетил "Мини Бобов дол" с близо 9 млн. лв.
Обновена

Румен Овчаров ощетил "Мини Бобов дол" с близо 9 млн. лв.

Ново "прецизно" обвинение на прокуратурата

И на тримата е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост в периода от 25 май 2006 г. до 18 март 2009 г., от която са последвали значителни щети в особено големи размери за предприятието "Мини Бобов дол" ЕАД, в размер на повече от 24 млн. лева, като деянието представлява особено тежък случай и е последвало откриване на производство по несъстоятелност.

Чрез сключения договор за наем на "Ораново" ЕООД са прехвърлени правата на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък "Бабино" и участък "Бобов дол" от находище "Бобовдолски въглищен басейн", от което е последвало откриване на производство по несъстоятелност на "Мини Бобов дол" ЕАД.

Предстои насрочване на делото пред Специализирания наказателен съд.

Съществени процесуални нарушения видя защитата на Румен Овчаров

Съществени процесуални нарушения видя защитата на Румен Овчаров

Прокуратурата иска делото да бъде открито