Делото за побоя над секретаря на вече заличеното сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид Христиан Пендиков е отложено за пореден път, съобщи БТА. Причина за новото забавяне на процеса е протест на работещите в съдебната администрация в Република Северна Македония (РСМ), посрещнал на входа влизащите в Основния съд в Охрид.

Обвиняемият Илия Спасески влезе в съдебната зала, а адвокатът му остана извън нея в знак на подкрепа към стачката на съдебната администрация.

Съдията Боян Мартиноски оповести, че прокуратурата е внесла срещу още едно лице обвинение за нападението над Пендиков. Борче Ангелов е разпознат от Пендиков като втория участник в побоя от 19 януари в Охрид. На записи от охранителните камери, прегледани на едно от заседанията по делото, се виждат двама души, които бият Пендиков. Ангелов също е обвинен за нанасяне на тежка телесна повреда в съучастие.

Адвокатът на Христиан Пендиков Стефан Камишевски съобщи, че дали двете дела за побоя ще бъдат обединени ще бъде решено на следващото съдебно заседание. То е насрочено за 26 октомври.

Припомняме, че Християн Пендиков беше секретар на сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид. Той стана жертва на побой в македонския град на 19 януари, а ден след това беше транспортиран с правителствения самолет "Фалкон" за лечение в България. Пендиков беше приет във ВМА, където беше опериран заради счупена челюст.

На 10 май Християн Пендиков стана български гражданин след церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

На предишни две заседания по делото Пендиков не се яви заради влошеното му здравословно състояние. Третото заседание отново беше отложено - този път след като адвокатът на подсъдимия Спасески демонстративно напусна залата, тъй като съдът в РСМ не уважи негово искане. Четвъртото не се състоя - пак заради здравето на обвиняемия.

Подсъдимият за побоя над Пендиков не се яви в съда - бил болен

Подсъдимият за побоя над Пендиков не се яви в съда - бил болен

Съдът отказа да отмени забраната на Спасески да напуска РСМ