Софийският градски съд отхвърли иска на Делян Добрев срещу евродепутата Елена Йончева. Това става известно от окончателно решение на съда, за което съобщават от офиса на евродепутата.

На първа инстанция, в районния съд, Йончева бе осъдена да плати обезщетение 7000 лв., както и съдебните разноски. Втората инстанция отменя това решение.

Поводът за делото са случаи от 2017 година, когато Елена Йончева обвини Делян Добрев, че е назначил свои роднини и приятели в общината в Хасково, където е областен координатор на ГЕРБ. Според Йончева така е била създадена мрежа за влияние и разпределение на общински и държавни средства. Като пример Йончева даваше разпределение на големи обществени поръчки за саниране. Тогава тя представи доказателства и в прокуратурата, а делото бе разпределено и в специализираната прокуратура. Според нея моделът в община Хасково е модел за това как функционира ГЕРБ и в други общини.

Кумгейт vs. Смолянгейт

Кумгейт vs. Смолянгейт

Елена Йончева срещу Делян Добрев, епизод 2

Според окончателното решение на съда Елена Йончева не е увредила Делян Добрев, говорейки за скандала "Кумгейт" в Хасково през 2017 г. Депутатът от ГЕРБ е завел 16 иска за 16 изказвания на Йончева, като всички те са отхвърлени.

Софийският районен съд приема заключение на експертиза по делото, че в резултат от "вредоносното деяние", Добрев е получил нарушение във вестибуларната функция, сърдечна аритмия, повишили са се стойностите на артериалното му кръвно налягане, както и са се появили данни за наличие на смесено тревожно депресивно разстройство. Заключението на съда е, че заболяванията са в резултат от стресогенни социални обстоятелства, които съвпадат като период с изказванията на Йончева.

Според съда Елена Йончева има право свободно да изразява мнението си по значими теми за обществото, каквато тема е и политиката на ГЕРБ, управлението и други и не е противоправно да се изказват мнения с негативна оценка..., когато името на някого се коментира във връзка с обществен въпрос.

Според съда мненията и оценките на Йончева не подлежат на проверка за вярност, тъй като те са само коментар на факти, които наистина се са случили. В случая изказванията й не са нито обида, нито клевета.

"В изказванията не се изнасят или разгласяват позорни, унизителни или накърняващи честта и достойнството на Добрев обстоятелства, по смисъла вложен в закона. Изказванията на Йончева поднасят на публиката гледната точка на коментатора и представляват изводи, коментари, мнения, оценъчни съждения и субективна интерпретация на възприети от нея факти и обстоятелства."

Градските съдии напомнят, че както Йончева, така и всеки друг гражданин има право на лично мнение, било то и отрицателно, а и допустимите граници за критика на публичните и особено на политическите фигури, в сравнение с частните лица, са много по-широки.

Отделно на това съдиите постановяват, че "заявяването на позиция пред медиите е законно право, а и задължение на народния представител, съгласно Конституцията на Република България и Правилника на НС."

Напомня се и становище на върховния съд по друго дело, че "политиците са приели доброволно една публична роля, която изисква от тях да подлагат на критика поведението и действията на другите политически субекти и държавни органи, като по този начин ги контролират в интерес на обществото, което предполага да са в и по-голяма степен настоятелни, настъпателни и безкомпромисни. Те, от своя страна, съзнателно и неизбежно се излагат на близкото наблюдение и критика на своите политически опоненти, на журналисти и на цялото общество, което налага и да проявяват по-висока степен на толерантност, да са готови да бъдат обект на оценка и критика в по-висока степен от частните лица, включително чрез използване на различни художествени езикови и изразни похвати".

Елена Йончева не се чувства палач при възхода на Добрев

Елена Йончева не се чувства палач при възхода на Добрев

Герберите по принцип заплашвали със съд, когато някой бръкнел в срамните им далавери

Припомняме, че след разкритията на Елена Йончева Делян Добрев подаде оставката си, но пък парламентът не му я прие, до излизането и на решение на Конституционния съд по въпроса. Производството беше образувано по искане на БСП с аргумент, че Народното събрание няма право да вземе решение против волята на народния представител.