Справихме се с овладяването на мигрантския натиск. В това увери служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на парламентарния контрол в Народното събрание.

Демерджиев заяви, че тази година българо-турската граница е подложена на безпрецедентен мигрантски натиск. Контролните органи обаче правят всичко възможно да не се стигне до голямо количество проникване на нелегални мигранти в страната.

133 552 граждани на трети страни са направили опит да преминат българо-турската граница - не са успели да я преминат.

За трагичния инцидент в Бургас, при който загинаха двама полицейски служители, блъснати от автобус, превозвал мигранти, Демерджиев уточни, че са проведени интензивни операции. Над 200 производства са образувани в тази посока и голяма част от групите са разбити. Значително намалява потокът на влизането на нелегалните мигранти от нас, изтъкна министърът.

Общият капацитет за местата за настаняване на бежанците е 1 368 места, от които 400 в София и 968 в Любимец. Към 26 октомври 2022 г. са настанени 1190 мигранти в София и Любимец - или запълняемостта в двата центъра е на 87%. 1518 мигранти са настанени в бежанския център в Харманли.

Препълнени са мигрантските центрове в България

Препълнени са мигрантските центрове в България

Сега са предимно от Алжир, Мароко, Тунис