Служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев възнамерява да внесе искане за търсене на дисциплинарна отговорност на прокурори, които отказват да предоставят на екипа му информация за случайното разпределение на делата в прокуратурата.

По негови думи много от правилата за такова разпределение се отклоняват от законовите норми.

Той се оплака от неглижиране и нежелание от страната държавното обвинение да съдейства на правосъдното министерство.

И Демерджиев ще иска оставката на Гешев

И Демерджиев ще иска оставката на Гешев

Когато ти скандират: "Позор, оставка и затвор", трябва да имаш самосъзнанието можеш ли да изпълняваш функциите си, категоричен е правосъдният министър

Демерджиев обясни, че още през лятото е поискал информация за начина, по който прокуратурата разпределя своите производства, след като има претенции към съдилищата. Така и не получил обаче отговор.

"Три пъти си разменяхме писма. Последно ме питаха във връзка с кои правомощия на министъра го правим. Подробен отговор сме изпратили. Комуникацията се води през заместник главен прокурор. Няма реакция, няма и действия, за мен това е неприемливо", подчерта правосъдният министър.

Той обясни, че са внесени матералите, поискани от Прокурорската колегия - 18 доказателства, и очаква тя да си изпълни ангажиментите и да разгледа по същество внесените три искания.

Сигналите при Демерджиев срещу спецпрокуратурата набъбват

Сигналите при Демерджиев срещу спецпрокуратурата набъбват

Главният прокурор носи отговорност за неупражняване на контрол върху прокуратурата,

Относно разговора с главния европрокурор Лаура Кьовеши Демерджиев посочи, че той е бил по повод на това, че я е уведомил, че отдавна са направени исканите от нея нотификации.

Според него скоро може да се срещне и на живо с Кьовеши в Брюксел.

Той обясни, че преди да бъдат направени нотификациите, са били проведени много разговори на експертно ниво, включително и всички министерства са получили няколко писма как да процедират, когато се натъкват на такива сигнали.

Министърът отбеляза, че в значителен период от време не е получен сериозен сигнал до Кьовеши, до нея са стигали само" малки дела", поради което от МП решили да направят това да се промени.

Кьовеши доволна, че ще работи не само със сигнали, минали през прокуратурата

Кьовеши доволна, че ще работи не само със сигнали, минали през прокуратурата

България нотифицира още две институции, изтъкна Иван Демерджиев

Към днешна дата сме изпълнили всички ангажименти, които сме поели към Европейската прокуратура, увери той.

Беше поставен въпросът, че извън това, което вече сме направили, Кьовеши очаква да дадем възможност поне на всеки административен ръководител в прокуратурата да има директна комуникация с Европрокуратурата, каза още Демерджиев.

Относно Бюрото по защита той посочи, че очевидно се чака решение на Конституционния съд, тъй като бездействието продължава твърде дълго време. Той обясни, че Министерството на правосъдието е направило всичко необходимо и очаква ВСС да довърши процедурата.