Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши оцени високо усилията на екипа на Министерството на правосъдието по поставените през юни месец въпроси. Това стана на онлайн среща между нея и правосъдния министър Иван Демерджиев.

На срещата присъстваха още заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова, Митка Захарлиева, директор на дирекция "Международно правно сътрудничество и европейски въпроси" и Флориан Флоров от същата дирекция. Участие взеха и Милан Ярон, главен съветник и Теодора Георгиева, европейски прокурор.

Лаура Кьовеши разговаря със служебния правосъден министър Янаки Стоилов

Лаура Кьовеши разговаря със служебния правосъден министър Янаки Стоилов

Да бъдат назначени още шестима делегирани прокурори…

Кьовеши приветства разширяване начина на докладване по чл. 24, параграфи 1 и 2. "По този начин ние можем пряко да получаваме сигнали от полицията, от Гранична полиция и от Агенция "Митници", каза тя.

"Това със сигурност ще подобри не само сътрудничеството ни, но и качеството на делата. Като цяло мога да кажа, че сътрудничеството ни с България е много добро, в началото имахме известен проблем, че всички дела трябваше да минават през прокуратурата и в началото получавахме само малки дела. Сега, когато тази възможност е разширена, ще можем пряко да обсъждаме различни въпроси с органите на първа линия при установяване на престъпления", заяви европейският главен прокурор.

Иван Гешев проведе среща с Лаура Кьовеши

Иван Гешев проведе среща с Лаура Кьовеши

Срещата се е провела в Съдебната палата в София

От своя страна българският правосъден министър Демерджиев каза, че след срещата им на 10 юни 2021 г. от правосъдното министерство са предприели действия за разширяване на кръга от органи по чл. 24, параграфи 1 и 2 от Регламента за европейската прокуратура. Така се дават възможности за установяване на допълнителни канали за докладване на Европейската прокуратура на престъпления, обясни министър Демерджиев.

Като резултат на това България нотифицира още две институции, които да подават сигнали към Европейската прокуратура по образувани наказателни производства - Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници". Разширен беше и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура.

"Вярваме, че тези действия ще засилят сътрудничеството между Европейската прокуратура с българските власти", допълни Демерджиев.

Нинова не се впечатли от посещението на Лаура Кьовеши

Нинова не се впечатли от посещението на Лаура Кьовеши

БСП се надява служебният кабинет и ЦИК да си свършат работата за изборите

Министър Демерджиев и госпожа Кьовеши обсъдиха и необходимостта от промени в българското законодателство във връзка с работата на Европейската прокуратура. Министерството работи активно по тези теми и има готовност да ги предостави на вниманието на 47-ото Народно събрание.

Кьовеши официално встъпи в длъжност на 1 юни. Тя се срещна с главния прокурор Иван Гешев и служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, а днес с четиримата избрани български европрокурори, както и с прокурорската колегия на ВСС. Припомняме, че при предходната процедура по избор бяха одобрени едва 4 от общо 10-те предложения за делегирани прокурори в Европейската прокуратура, предложени от наша страна.