Депутатите от Комисията по правни въпроси в Народното събрание се захванаха с наложеното от президента Румен Радев вето на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

По време на дебатите за президентското вето присъстваха съветникът по правни въпроси на президента - Крум Зарков, който е и бивш служебен правосъден министър и Емил Дечев, заместник-министър на правосъдието. Зарков посочи, че е очевидно, че в последните законови изменения, основна част от тях бяха заличаване пленума на Висшият съдебен съвет (ВСС), както и ограничаване на кръга от правомощия, който се ползва главният прокурор.

Очаквано голяма чат от дебатите преминаха в изказвания, реплики и дуплики от страна на опозиционните партии.

Атанас Славов не е изненадан от ветото на Радев върху промените в НПК

Атанас Славов не е изненадан от ветото на Радев върху промените в НПК

Той призова народните представители да се запознаят с обсъжданията по темата преди да решат дали да подкрепят или да отхвърлят ветото

Депутатът от "Възраждане" адвокат Петър Петров заяви, че не трябва сляпо да бъде приемано всичко, което е с вносител Министерски съвет. Съображенията, които излага президентът отбелязват и посочват съображенията на формацията на Костадин Костадинов - кой ще отсява, пресява кои доказателства имат отношение по производството за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". "Възраждане" считат още, че ветото, наложено на НПК е основателно. Ако законът бъде приет повторно и в пленарна зала, "Възраждане" ще търсят подкрепата на БСП и ИТН да внесат обща конституционна жалба, касаеща промените в НПК.

"Това, което направи мнозинството е, че раздели дейността на ВСС и вносителите на законопроекта за изменение и допълнение в НПК не си дават сметка за фундаменталната роля на кадровия орган. Вместо реална съдебна реформа, ефектът от коалицията е постоянен натиск и атаки към съдебната система. Това не ни връща към едни времена на сигурност", коментира адвокат Петров.

Мнозинството си поправи поправката и върна ВСС

Мнозинството си поправи поправката и върна ВСС

Боян Магдалинчев засипа с въпроси законотворците

Гроздан Караджов от ИТН пък е на мнение, че изобщо не трябвало да се правят промени в НПК. Няма причина да се газят законите и Конституцията, само и само да се задоволи някоя прищявка, каза Караджов, според когото не се постига така желаната промяна чрез промените в закона.

Караджов заяви, че играта на властта е много по-голяма - управляващите играят на сформиране на новия ВСС и на новия прокурорски съвет. Самият факт, че ще се възстанови стария ВСС, който да организира изборите за нов кадрови орган, за депутата от ИТН е с определена цел. Целта, която се залага с промяната на параграф 10 от НПК - възстановяване работата на стария ВСС е много по-далечна, страшна и кардинална и е с цел да се установи хегемония над новия ВСС. Ако това е била идеята на съдебната реформа и заради нея сме променяли Конституцията щяло да е срамота за конституционното мнозинство.

"Целта е съдебната реформа да бъде опраскана", притеснен е Караджов.

Кирил Петков: Ще обмислим ветото на Румен Радев

Кирил Петков: Ще обмислим ветото на Румен Радев

Ротацията е на дневен ход

Отговорът на ПП-ДБ не закъсня. Стою Стоев заяви, че неговата парламентарна група няма да подкрепи повторното гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на НПК. Стоев уточни, че текстовете в законопроекта ще бъдат прецизирани, за да могат да отговорят на критиките на опозицията и на президента Румен Радев.

Караджов отговори на Стоев, като разбрал от думите му, че ПП-ДБ се разкайват за промените в НПК. ИТН искат покаяния да признаят и от ДПС. Караджов призова управляващите да признаят грешките си в законопроекта и да ги обсъдят отново.

Мая Димитрова от БСП запита Стою Стоев дали е трябвало да се стига до ветото на президента на НПК, за да разбере сглобката, че е допуснала грешка с параграф 10 - възстановяване дейността на стария ВСС. Ако го нямало ветото на президента, какво щяхте да направите, за да се изправи грешката, която действително е факт, запита Димитрова.

Стою Стоев обясни, че неговият тон на изказване не е насочен срещу други негови колеги, а винаги се е обръщал с уважение към народните представители. "Не бих казал, че разкаяние е правилната дума, а има неточна редакция в параграф 10. Действително разбираме какви са опасенията на част от юридическата общност и сме склонни да предложим редакция, за да се отхвърлят всички притеснения", увери Стоев.

Нели Куцкова: Абсурдно е, че Пеевски стана флагман на съдебната реформа

Нели Куцкова: Абсурдно е, че Пеевски стана флагман на съдебната реформа

Той деморализира съдебната система

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков пък призна, че управляващите са сбъркали с бързането по приемането на Конституцията през миналата година декември месец с аргумент, че страната ни ще бъде приета в Шенген и Еврозоната. В крайна сметка България не била приета нито в Шенген, нито в Еврозоната. Чолаков запита дали параграф 10 е бил съгласуван с ВСС, ВКС, Министерство на правосъдието.

ГЕРБ ще гласуват "въздържал се" и няма да подкрепят повторно ЗИД на НПК с аргумент, че бележките на президента Румен Радев са основателни.

В мотивите си държавният глава посочва, че широко прокламираната правосъдна реформа практически е била отменена с приетите на 1 февруари преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. Според него това е целенасочено пренебрегване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ действие.

Правната комисия в НС възстанови временно Пленума на ВСС

Правната комисия в НС възстанови временно Пленума на ВСС

Той ще съществува до избирането на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет

В мотивите си Радев изтъква, че с последните изменения и допълнения в основния закон Висшият съдебен съвет бе реорганизиран чрез разделянето му на два съвета - съдийски и прокурорски, а правомощията на главния прокурор и на прокуратурата бяха силно редуцирани. По думите му само преди дни депутатите са приели Пленумът и колегиите на ВСС да съществуват до избирането на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет.

Президентът възразява и срещу наложените ограничения на правото на обвиняемите да се запознаят с доказателствата при определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража". Президентът счита, че този подход не намира опора в Директива 2012/13/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 22 май 2012 година относно правото на информация в наказателното производство, която изрично постановява, че нищо от нейните разпоредби не може да се тълкува като отстъпление от процесуални гаранции, установени в правните системи на държавите-членки.

В крайна сметка народните представители не приеха повторно ЗИД на НПК. Депутатите гласуваха с 2 гласа "против" и 18 гласа "въздържал се". Така законотворците се съобразиха с ветото на държавния глава и законопроектът ще бъде разгледан отново.