Младежи употребяват легално продаван еротичен ароматизатор като наркотик, пише "Марица.бг", цитирайки Северина Люцканова, която работи като психолог към Превантивно-информационен център по наркотични вещества. Спреят легално се продавал в секс шоповете. Той действа като стимулант и причинява еуфория, подобна на наркотичната.

16-годишните "наблягат" повече на наркотиците, поизоставят алкохола и цигарите

16-годишните "наблягат" повече на наркотиците, поизоставят алкохола и цигарите

Употребяват най-вече канабис

Афродизиакът бил хит на пазара от няколко години. Рекламира се като безвреден продукт, който отпуска тялото и засилва усещанията и възприятията при любовната игра. Десетките му разновидности се предлагат свободно в търговската мрежа.

В медицината активното вещество на този химикал се прилага като съдоразширяващо средство и се използва при болки в сърдечната област. Младежите обаче масово го употребяват като стимулант, при което веществото действа като опиат.

Тогава то предизвиква главозамайване и чувство на безтегловност. Тялото реагира с повишаване на температурата, а често се стига до учестен пулс.

Ежегодно на пазара се появяват над 600 нови наркотични продукта, обясни специалистката. Промяна, дори на една молекула на вече познато вещество го превръща в непозната дрога.

Това прави трудно залавянето на тези субстанции и вкарването на много от веществата в забранителен списък. Разликата между добре познатите кокаин, амфетамини, марихуана и синтетичните наркотици е, че още при първото взимане може да се стигне до летален изход. Много често децата, дори при първи опит с дрогата, получават инсулт или се парализират за цял живот, разказа психологът

Здравните рискове от употребата на психоактивни вещества коментираха гимназистите от осем пловдивски училища. Те участваха в дискусия на тема: "Отвори очи! Бъди информиран!". Организатори са Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационният център в Пловдив.