Нивото на употребата на наркотици сред 16-годишните ученици остава високо. Това разкри Момчил Василев, директор на Националния фокусен център за наркотици и наркомании, цитирайки данни от международното сравнително изследване "Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици" (ESPAD), извършено сред 96 043 ученици, родени през 1999 г. 

Употребата на наркотици остава на високи нива, като в 10 държави, включително и в България, се отчитат нива, по-високи от 25 на сто.

Най-разпространеният наркотик във всички страни, участващи в изследването, е канабис. Средно 7 на сто от учениците в Европа и 12 на сто от българските ученици са употребявали канабис поне веднъж през последните 30 дни. Всеки трети твърди, че канабисът е леснодостъпен. Усещането за достъпността на други наркотици е сравнително ниско. 

В повечето страни, участващи в изследването, 4 на сто от учениците съобщават, че поне веднъж в живота си са опитвали нови психоактивни вещества, а 3 на сто са заявили, че са ги използвали поне веднъж през последната година, като за България този процент е 6 на сто.

Наблюдава се спад в употребата на алкохол и цигари, но епизодичното екцесивно пиене (пет и повече питиета едно след друго при един случай) продължава да е сериозен проблем, каза Анина Чилова, водещ изследовател по проекта ESPAD, в пресклуба на БТА.

Всеки трети ученик съобщава за ексцесивно епизодично пиене през последния месец. В България пет и повече питиета при един случай поне веднъж в последния месец са пили 46 на сто от младежите.

България е сред малкото страни, в които момичетата пушат повече от момчетата. Въпреки строгите правила, свързани с тютюневите изделия в повечето страни, в Европа над 60 на сто от подрастващите продължават да посочват сравнително лесен достъп до тях. Страната ни е на първо място сред 35 европейски държави по тютюнопушене сред 16-годишните.