Организирана група за извършване на престъпления срещу данъчната, осигурителната и финансовата система на територията на страната ни е разбита след разследване от ГДБОП, което наблюдава Софийска градска прокуратура. Операцията е проведена на 15 март, а за нея се съобщава едва днес, 31 март.

Разследването си ГДБОП започва през 2021 г., досъдебното производство е образувано на 08.09.2022 г., а днес се съобщава и за арести - девет български граждани са привлечени към наказателна отговорност за престъпления. 

Извършени са претърсвания на 15 адреса в София и София област, иззети са документи, компютри, мобилни апарати и сим карти, квалифицирани електронни подписи, голяма парична сума в левове, евро, щатски долари и швейцарски франкове.

В съобщенията и на МВР, и на прокуратурата не се съобщават конкретни имена, дори и инициали, както на хора, така и на фирми, които са участвали в схемите.

На обвиняемите са определени мерки за неотклонение "парична гаранция" в различен размер - трима са с гаранции от по 5000 лв., трима - от по 10 000 лв. и трима - от по 100 000 лв. На двама е наложена и забрана да напускат пределите на страната.

От прокуратурата уточняват, че на този етап има обосновано предположение за:

  • в периода от м. 09.2019 г. до 15.03.2023 г. осем от обвиняемите са участвали в организирана престъпна група, създадена с користна цел (чл. 321, ал. 3 от НК);
  • четирима от тези осем са обвинени и за това, че за времето от 2020 г. до 01.03.2023 г. са участвали в извършването на изпиране на пари в особено големи размери, като случаят е особено тежък (чл. 253, ал. 5 от НК);
  • един обвиняем е привлечен към наказателна отговорност само за изпиране на пари в особено големи размери, като случаят е особено тежък (чл. 253, ал. 5 от НК);
  • двама са обвинени и за това, че в периода от м. 09.2019 г. до 15.03.2023 г. са извършили данъчно престъпление в особено големи размери (чл. 255а, ал. 2 от НК).

Парите от престъпна дейност са били "изпирани" през реално дружество, регистрирано по ЗДДС, става ясно от прессъобщението. В схемата са включени 25 дружества, регистрирани предимно на имената на криминално проявени, малоимотни и с нисък статус лица. Пълномощниците на всички установени дружества са три определени лица.

След регистрацията им, този пълномощник е извършвал банкови операции с големи суми пари към реални чуждестранни дружества за закупуване на стоки - енергийни и безалкохолни напитки, шоколадови и захарни изделия. Пред банката е декларирано, че средствата са от извършени продажби, без те да са отразени документално в счетоводните справки на дружествата. Така след доставяне на стоките у нас, те бивали продавани без документи от склад на един от участниците в престъпната група, който е собственик и управител на реално функциониращо търговско дружество в България и едновременно с това е собственик на търговско дружество, регистрирано в Полша, от което основно се извършва покупката на стоки.

Върху стоката не се начислява ДДС, не се издават съответните документи за продажбата им в България, сделките не се осчетоводяват по надлежен ред и не се внася дължимия данък в бюджета. Не се прави уточнение на каква стойност се оценява на този етап тази афера.