Министърът на околната среда и водите Нено Димов е обжалвал решението на Върховния административен съд (ВАС) от 8 март 2019 година, с което се постановява, че планът за управление на Национален парк "Пирин" трябва да бъде подложен на екологична оценка.

Това е станало на 27 март, сряда, информират от Гражданската коалиция "За да остане природа в България" в съобщение, озаглавено "Министерството на околната среда и водите продължава натиска за сечи и строежи в Пирин".

ВАС задължи Димов да направи екооценка на парк "Пирин"

ВАС задължи Димов да направи екооценка на парк "Пирин"

Екооценката е задължителна

С този си акт МОСВ настоява оценка да не се прави, въпреки че ВАС за втори път решава, че такава оценка е необходима. А екооценката е важна - тя трябва да покаже доколко планът е годен да допринася за основната функция на парка - устойчиво опазване на горите, водните ресурси и защитените видове в Пирин.

Според организацията аргументацията на ВАС е достатъчно категорична - съдът посочва, че екооценката на Национален парк "Пирин" е абсолютна задължителна и прескачането ѝ бил означавало нарушение на българските закони и европейските директиви.
Въпреки това обаче екоминистерството "упорства в опита си да наложи кух план за управление на парка, който ще се превърне в отворена врата за сечи и строежи на парче в обекта на природното наследство на ЮНЕСКО", пишат природозащитниците.

Те допълват, че с отказа на МОСВ да се съобрази със съдебното решение, ведомството на практика се поставя в противоречивата позиция на противник на опазването на природния ресурс на България - една от малкото дадености, с които страната ни е конкурентна в ЕС.

"България спешно се нуждае от компетентен и амбициозен лидер за опазване на ресурси, които вече са твърде дефицитни. Сегашният министър на околната следа Нено Димов очевидно не е способен да бъде този лидер. От това страната ни бързо трупа големи икономически и имиджови загуби", изтъкват още еколозите.

Димов чака мотивите на ВАС за екооценката на парк "Пирин"

Димов чака мотивите на ВАС за екооценката на парк "Пирин"

Димов има друга позиция, но ще уважи решението на съда

Припомняме, на 8 март ВАС реши, че планът за НП "Пирин" задължително трябва да мине екооценка - нещо, което Министерството на околната среда и водите (МОСВ) многократно се опитва да избегне.

Това беше третото разглеждане на делото за отказа на Димов да направи екооценка на парк "Пирин". С обжалването на Димов казусът ще влезе за четвърти пък във ВАС - за втори път пред 5-членен състав.

На 26 април 2018 година 3-членен състав на ВАС взе същото решение като това от 8 март  - че екооценката е задължителна. Това решение беше обжалвано от МОСВ пред 5-членен състав на ВАС, който в края на 2018 година върна делото за разглеждане пред нов 3-членен състав на ВАС.
Решението от 8 март беше именно на втория 3-членен състав на ВАС. Димов имаше 14-дневен срок за обжалване, съответно до 28 март (14 работни дни).

Припомняме и че на 16 януари тази година петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отмени промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин".

И 3-членния, и 5-членния състав на ВАС тълкуват, че на територията на националните паркове се допускат единствено ремонтирането, но не и изграждането на нови спортни съоръжения. Тълкуванието на магистратите има забраняващ характер, което сложи край на създалото се напрежения около изграждането на втори лифт над Банско.

Съдът окончателно отмени промените в плана за Пирин
Обновена

Съдът окончателно отмени промените в плана за Пирин

Екооценката е задължителна, втората кабинка в Банско спряна засега