По сигнал на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора е образувана прокурорска проверка в частната професионална гимназия по икономика и търговия.

Проверката е във връзка с нарушение на Наредба 4 на Министерството на образованието, извършено от директорката на училището Веселина Чакалова, информира БНР.

Тя отказала да даде ученическите книжки на двамата близнаци от Казанлък Иван и Христо Гъбареви, които искат да напуснат частната гимназия и поискала срещу документите им 1 100 лв. такса.

Майката на деветокласниците е подала жалба до Регионалния инспекторат по образованието и началникът Любомир Любенов е издал заповед до Чакалова за незабавното връщане на документите.

Той уточни , че на 30 юни собственичката на частното училище, която пребивава тайно в чужбина, е подала молба до министър Вълчев за закриването му, а 20 дни по-късно я е оттеглила.

Припомняме, миналата година в частната гимназия по икономика и търговия също имаше прокурорска проверка заради нарушения на Закона за образованието, а министър Вълчев отказа да прехвърли лиценза за собственост на училището на лицето Мален Манев.