Около милион и двеста хиляди души загиват годишно на пътя. Ако не се предприемат мерки, до 2030 година това ще стане петата основна причина за смъртност в света.
Това обяви вътрешният министър Младен Маринов на конференция, посветена на пътната безопасност в страната.

Маринов обясни, че за него е чест да открие конференцията, която се провежда под егидата на отминалото Българско европредседателство на Съвета на Европейския съюз. Целта е да се подобри управлението на пътната безопасност и да се почерпи опит от другите държави членки на Европейския съюз, поясни той и добави, че трябват конкретни препоръки за България.

В МВР или не могат да смятат до 100, или лъжат

В МВР или не могат да смятат до 100, или лъжат

МВР успява "оперативно да възкреси" загинали, коментира неправителствена организация

Катастрофите са сред най-актуалните проблеми в глобални свят, отбеляза Маринов. ЕС и България са далеч от стратегията за пътна безопасност, изрази съжаление вътрешният министър.
Пътният травматизъм остава водещият за лица до 14-годишна възраст на общо европейско ниво, уточни той.

Според статистиката на Маринов от началото на годината при пътно транспортни произшествия са загинали 24 деца, което е почти цял един клас.
Човешките грешки са причина за над 96% катастрофи, а само 1.5% по вина на пешеходците.

До 2020 загиналите, вследствие на катастрофите, трябва да намалеят до 388 души, а ранените до 6 363.

Зад цифрите се крият стотици тежки трагедии и загуби, а няма семейства, които да не са изпитали тежката война по пътищата, посочи Маринов.
Той обясни, че участниците в движението, поведението на водача, техническото състояние на автомобила и пътната инфраструктура трябва да са основа, с която да се съобразяват всички.

Бюджетът на МВР не стига и на Младен Маринов

Бюджетът на МВР не стига и на Младен Маринов

Все още няма име за главен секретар

Маринов призова всички институции и граждани да работят заедно, за да намалеят пътно транспортните произшествия. Неспазването на правилата на движение, агресивното движение и нетолерантното поведение както на пешеходците, така и на шофьорите трябва да са предпоставки, с които трябва да се ангажираме абсолютно всички, апелира силовият министър.

Маринов призова и да се изгради единна транспортна система, с която да намалее смъртността.