Глоба от 2000 до 4000 лв. ще бъде налагана на работодател, който не плаща осигурителните вноски на служителите си, съобщи БНР.

Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в закона за здравното осигуряване. При нарушение на едноличните търговци и юридическите лица санкцията ще е 4000 и 8000 лева.

Според Нигер Джафер от ДПС у нас има между 900 000 и 1 300 000 български граждани, които не са платили здравните осигуровки. Тя обаче посочи, че по-високите санкции могат да доведат до обратен ефект за тяхната събираемост.

По-големите санкции, предложени с добра умисъл, може да доведат до увеличаване на сивата икономика, както и до демотивиране на хората, които редовно си плащат осигуровките, заяви депутатът от ДПС.

Надзорен съвет от осем души и директор ще бъде органът на управление на Националната здравноосигурителна каса, предвиждат още приетите промени.
Директорът на касата ще бъде избиран от парламента с мандат от пет години.

Депутатите гласуваха още болниците да обявяват информация за здравните дейности, които се поемат от касата, стойността на услугите, както и списъкът на заболявания, при които здравноосигурените няма да заплащат нищо.

Изпълнителите на медицинска помощ, които я отчитат, без да са я извършили, ще бъдат санкционирани с глоба в размер от 5 000 до 10 000 лв., гласят още приетите промени.