До началото на декември Конституционният съд ще се произнесе по искането на президента Румен Радев решението за създаване на временна парламентарна комисия за проекта за нова Конституция да бъде обявено за противоконституционно. Това заяви във Велико Търново председателят на КС Борис Велчев, съобщава БНР.

Той посочи, че искането вече е отправено до Народното събрание за становище. Писма за становища са изпратени и до неправителствени организации и специалисти по конституционна теория, които имат един месец да дадат такива.

Велчев обясни, че писмата са били изпратени в началото на тази седмица. По тази причина той изрази надежда, че становищата ще дойдат в рамките на месечния срок.

Президентът оспорва комисията на ГЕРБ за Конституцията пред Конституционния съд

Президентът оспорва комисията на ГЕРБ за Конституцията пред Конституционния съд

Да обсъжда вече внесен проект може само ВНС

"Ние ще си направим и своите анализи. И в резултат на това се надявам да не се бавим повече от началото на декември", заяви Велчев.

Според президента решението за създаване на парламентарната комисия е противоконституционно, защото съгласно действащата Конституция нова може да се приеме единствено от Велико народно събрание.

Председателят на КС отказа да коментира какви биха били последствията от двата възможни варианта за решение, защото делото е висящо. Той не коментира и искането на Съюза на съдиите, прието за сведение от Висшия съдебен съвет, за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор.

Предстои КС да разгледа искането на Радев за Временната комисия за Конституцията

Предстои КС да разгледа искането на Радев за Временната комисия за Конституцията

Конституционният съд допусна за разглеждане искането му

Припомняме, решението за създаване на временна комисия за проекта за нова Конституция беше взето на 2 октомври по предложение на ГЕРБ, а комисията бе оглавена от депутата Десислава Атанасова.

На 13 октомври президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане решението да бъде обявено за противоконституционно.

Седмица по-късно Конституционният съд допусна за разглеждане искането на държавния глава.