Дряновският кмет Мирослав Семов сезира Габровската окръжна прокуратура срещу гражданин, който чинно подавал заявления за достъп до обществена информация, съобщи БНР.

Кметът на Дряново искал да заведе дело и държавата да провери как гражданинът ползва получената информация и дали случайно не злоупотреба с права.

Проверката на прокуратурата е приключила и до края на декември 2018 г. обвинението трябва да се произнесе дали Ангелов е набедил кмета в извършване на престъпление, изясни говорителят на Окръжната прокуратура Людмила Рачева.

Сигналът до държавното обвинение срещу гражданин е подаден от кмета на Дряново Мирослав Семов след като безплатно разпространяваният в общината вестник "Дряновица" публикува неправомерно изразходване на общинските приходи. Парите са влезли в общинската хазна от такса битови отпадъци.

Увеличават се мълчаливите откази за достъп до информация

Увеличават се мълчаливите откази за достъп до информация

Случва се и депутати да минават по ЗДОИ

Авторът на статията Ангел Ангелов се позовава на доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, установила, че 57 хиляди лева, постъпили от таксата, са похарчени нецелево.

След публикацията кметът изпраща сигнал до Окръжната прокуратура в Габрово. От там сигналът се препраща по компетентност на Районната в Дряново.

Ангел Ангелов живее в София, но е роден и израснал в Дряново. Той има имоти там и плаща данъци. По тази причина се интересува от решенията на Общинския съвет в Дряново, конкретно за увеличаването на такса битови отпадъци за гражданите.

Създателят на Уикипедия защити правото на достъп до информация

Създателят на Уикипедия защити правото на достъп до информация

Увери турците, че винаги ще се бори за това право

Издателят на вестник "Дряновица" го поканил да публикува в изданието, което информира жителите на общината за работата на местната власт. Вестникът съобщава за нередности и злоупотреби при управлението.

Ангелов е питал кмета по различни теми - за тази година заявленията, подадени от него по Закона за достъп до обществена информация, са 20-ина. Заради отказ да му бъде предоставена информация, атакувал кмета в съда неведнъж. От решените пет дела, четири са в негова полза.

СДС: Промените в Закона за достъп до информация ограничават прозрачността

СДС: Промените в Закона за достъп до информация ограничават прозрачността

Законът не е бил подложен на обществено обсъждане

"Те са длъжни да дават отчет за всеки лев, който са изразходили, за да може ние гражданите да разберем дали те правилно го изразходват този лев и дали е могло да бъде изразходен по друг начин. Заявленията касаят изразходването на общинските средства", обясни Ангелов.

Той прави заявка за още информация, която да покаже разкрития за управлението на община Дряново. Според него и в други населени места има такива злоупотреби, а Дряново е просто един пример.

В отговор на исканията кметът Мирослав Семов е категоричен, че няма какво да крие, но го смущава интерпретацията на информацията.

Вече са минали 22-23 заявления. Нас не ни притеснява какво отговаряме, а ни притеснява, че информацията, която подаваме, после излиза в различни медии интерпретирана, коментирана по свой начин от авторите на тези медии, включително и от г-н Ангелов, заяви кметът на Дряново.

"Притеснява ни и големият брой искания, свързани с достъп до информация, които стават все повече. Това ни заема огромен ресурс от администрацията, който се занимава с подготовката на отговорите. Напълно открити сме за даване на отговор на всеки", обясни Мирослав Семов.

Кметът се опасява от тенденциозност в отношението към неговото управление. Той припомни за наближаването на местните избори.

Според Стефан Ангелов от правния екип на Програма "Достъп до информация" смята, че сигналът на кмета до прокуратурата е напълно безпочвен. Според него сигналът на кмета прилича на набеждаване и опит за сплашване.

"Тъжно е, че кметът не е предприел достатъчни мерки, за да са по-ясни неговите действия по разходването на бюджета. След като има нередности, които са казвани ясно от г-н Ангелов, не виждам никакъв проблем кметът да излезе и да ги опровергае. Сигнал в прокуратурата и това да те накарат да отидеш да даваш обяснения на място, много повече мирише на едни отминали времена, на един тотален контрол от държавата, който не е присъщ на демократичното общество. На мен ми изглежда като метод за сплашване".

Според юриста мълчаливият отказ е недопустим. По думите му в закона няма ограничения за брой подадени заявления.

"Вместо държавните органи да искат да бъдат по-прозрачни и да се защитят от тези предполагаеми за тях политически атаки, те се опитват да намерят по-лесния начин и да тормозят гражданите чрез органите на реда, на които това въобще не е задача", допълни Стефан Ангелов.