Докладът на Националната служба за сигурност съдържаше факти за корупционни практики на трима министри и двама заместник-министри. Това заяви пред bTV ген. Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България" и бивш началник на НСС.

"Не бих могъл да си позволя повече да кажа, мога да кажа, че имаше данни вътре за трима министри и ние не сме събирали конкретна информация, а наблюдавайки действията на лица от агентурната мрежа на руските разузнавателни служби в България, сме установили определени факти, свързани с корупционни практики на трима министри и двама заместник-министри, но не мога да си позволя повече от това", подчерта ген. Атанасов.

Тези трима министри, за които имаше данни в нашия доклад, бяха освободени. Дали това е било основна причина да бъде взето това кадрово решение, аз не мога да кажа, но тогава бяха освободени 10 министри, поясни той.

По думите му по една част от тази информация е имало водени производства.

"В последствие дали на базата на това, което съдържаше докладът или са събирани допълнителни доказателства, това се случи вече, когато аз не бях на служба, не мога да коментирам".

Ген Атанасов обясни, че докладите са били два, независимо изготвени един от друг.

Прокуратурата иска документите от куфарчето на Стив Ханке

Прокуратурата иска документите от куфарчето на Стив Ханке

Самосезирала се по думите му от интервюто и ще разпита и Иван Костов, и Петър Стоянов

"През септември 99-та година министър-председателя Иван Костов, съгласувано с президента Петър Стоянов и с председателя на НС Йордан Соколов, разпореди да бъдат изготвени два доклада. Единият доклад на оглавяваната от мен служба - НСС, другият доклад - на НСБОП, оглавявана тогава от ген. Радев, обясни Атанасов. 

Докладите били изготвени независимо един от друг от двете служби и вътре в тези доклади имало различна информация, разбира се с оглед на предмета на дейност на двете служби.

"Напоследък чета за доклад 226, който се приписва на службата за сигурност, в който имало информация за 226 корумпирани лица. Тук има смесване", поясни ген. Атанасов.

Иван Костов срещу грубата фалшификация на фактите за приватизацията

Иван Костов срещу грубата фалшификация на фактите за приватизацията

По повод на интервюто с професор Стив Ханке

"В доклада на НСБОП имало посочени 226 преписки по различни текстове от Наказателния кодекс, в другия доклад, на другата служба. В НСС нямало такива 226 преписки или 226 лица", отбеляза той. 

Ген. Атанасов добави, че не е чел другия доклад, но е изглеждал като телефонен указател - 226 преписки посочени вътре.

"Изготвеният доклад от НСС с оглед предмета на службата касаеше корупционни схеми, чрез които руските специални служби се опитваха или проникваха по високите етажи във властта в България, за да осъществяват, за да налагат своите интереси. Така, че съвсем различни са предметите на дейност", разясни ген. Атанасов. 

Докладът с днешна дата не е разсекретен, уточни той.

Петър Стоянов: Прокуратурата да си потърси документите от Ханке

Петър Стоянов: Прокуратурата да си потърси документите от Ханке

И сред нас имаше корумпирани, призна президентът 1997-2002 г.

"Той имаше най-високият гриф за сигурност, който е покрит с 25-годишна секретност така, че не е изтекъл срокът. Другият доклад трябва да е със същия гриф", допълни Атанасов.

Той беше категоричен, че след като са изготвили доклада, никой не се е намесвал в работата на службата. Докладът е бил изпратен, съгласно закона, на президента, премиера и председателя на НС.

"Когато изтекоха части от този доклад във в. Дума, назначихме проверка и тогава установихме, не сме знаели това обстоятелство, че по настояване на тогавашния главен прокурор президентът на Републиката е изпратил копие от доклада на главния прокурор - Филчев, към него момент", поясни още ген. Атанасов.

По думите му той останал изненадан, че след няколко години прокуратурата е образувала дело срещу него за това, че е злоупотребил със службата си, като е разпоредил да се изготви този доклад и го е подписал, тъй като отразените в него обстоятелства не отговаряли на истината.

След което бил задържан и обвинен, а след това и оправдан на три инстанции, което по думите му показва, че с присъдата си, съдът доказвал, че отразените факти в този доклад отговарят на истината.

В онзи период от време имаше близо 400 - 500 дела, които бяха образувани от прокуратурата за различни случаи от хода на приватизацията, бяха внасяни обвинителни актове, спомням си, че беше подсъдим тогавашния шеф на агенцията за приватизация Захари Желязков, който също беше оправдан на всички инстанции", допълни ген. Атанасов.

Той е на мнение, че е добре Иван Гешев да ревизира някои от действията на предшествениците си, защото има интересни неща, които би следвало да бъдат разследвани.

"Например имаше едно самоубийство в главната прокуратура на прокурора Джамбов, една прокурорка беше убита, ако си спомняте, и имаше тежки съмнения, че тогавашния главен прокурор Филчев има отношение към това убийство, така че твърде много неща би могло да бъдат проверени освен приватизацията", заяви той.